Сгответе любов на Св. Валентин

Сгответе любов на Св. Валентин Лакомник

Топ меню за празничната вечеря

Сгответе любов на Св. Валентин
Автор:Лакомник

Един от празниците изпълнени с най-много бушуващи хормони - Свети Валентин е днес, а една от най-важните съставки за приятно изкарване е храната. Ако вече сте решили или обещали, да изненадате любимия човек с вкусна и романтична вечеря, но нямате представа, какво, как и защо да сготвите, то ние ще се постараем да ви помогнем с няколко предложения.

Напитките

Класиката и традицията ни задължава на 14 февруари да пием или червено вино или шампанско. Ето няколко изкусителни коктейла с шампанско, които ще ви донесат много червени точки или по-точно сърчица.

Кир Роял

В тънка висока чаша слагате 1 ч.л. малинов и 1ч.л. вишнев ликьор. Държейки чашата под ъгъл, я забъртате, така че стените на чашата да се покрият с ликьор. Внимателно и с тънка струйка изсипвате 100 мл в чашата. Не разбърквате.

Мимоза

В чаша сипвате 15 мл портокалов ликьор Кюрасо и 45 мл пресен портокалов сок. Добавяте 125 мл шампанско. Украсявате с лентички потрокалова кора.

Шампанско Чарли

В чаша наливате 45 мл кайсиево бренди и заливате с 130 мл охладено шампанско.

Предястия

Червени сърца

Продукти: бял хляб; масло; червен хайвер; свежи клонки магданоз; формички за печена във вид на сърце (може и за сладки);

Приготвяне: Режете хлюба на филийки с дебелина 1 см. С помощта на формичките изрязвате сърца. Намазвате равномерно с малко масло и червен хайвер. Украсявате с стръкче магданоз.

Мус от риба тон

Продукти: 1 консерва риба тон; 1 глава лук; 2-3 кисели краставички; сок на 1/2 лимон; 2-3 с.л. майонеза; 100 гр масло; сол и черен пипер на вкус;

Приготвяне: Лукът и краставичките се нарязват, маслото също се нарязва на малки кубчета и всички съставки /без лимоновия сок/ се пасират до получаването на хомогенна смес. Ако е много гъста, се добавя още майонеза. Накрая прибавете и лимоновия сок, солта и черния пипер.

Основно

Пълнени пилешки пържолки

Продукти: 2 пилешки пържоли (по-дебели); 5-6 средно големи гъби; 2-3 кисели (не мариновани!) краставички; 5-6 зелени маслини без костилки; 1 глава стар лук; 2-3 скилитки чесън; малко луканков колбас; 100-150 гр кашкавал Гауда; 1 малка кофичка сметана; черен пипер, босилек и сол;  

Приготвяне: Нарязвате на малки парченца всички продукти с изключение на кашкавала, който настъргвате на ренде. Запържвате лука, гъбите и киселите краставички. След като се поизпари водата, пусната от гъбите, добавяте колбаса, чесъна и маслините. Добавяте малко босилек, черен пипер и малко сол и оттегляте от котлона.

Внимателно с много тънък и остър нож правите разрез в пържолите, като джоб, който да може да се пълни.

Взимате и отделяте малко от запържената смес, като я поръсвате и разбърквате с 1/3 от кашкавала. Пълните внимателно пържолките с нея и ги зашивате с клечкии или конец. Потапяте пържолките в олио, целта е да ги намазните хубаво, за да не залепват за тигана и ги мятате на него.

Ползвайте грил тиган. Една тънкост, като поставите паржолките на тигана, го похлупете с капак. Само за броени минути стават готови, крехки и невероятно задушени.

С останалата плънка правим един много лесен сос за гарнитура. Връщаме тигана на котлона и добавяме сметаната. Изчакваме малко да поизври и добавяме кашкавала. Бъркайте докато се разтвори напълна в соса.

Сервираме вършу канапето от соса и гарнираме с малко наситнен босилек.

Десертите ще откриете в по-ранната ни тема днес - Захаросани десерти за Св. Валентин

 

Още по темата
Още по темата
Захаросани вкусове за Св. Валентин
Предлагаме ви няколко интересни десерта за вълшебно изкарване на празника на влюбените – Св. Валентин. Оставете децата на баба им и се захванете да зарадвате...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц