Топ меню за празничната вечеря
Един от празниците изпълнени с най-много бушуващи хормони - Свети Валентин е днес, а една от най-важните съставки за приятно изкарване е храната. Ако вече сте решили или обещали, да изненадате любимия човек с вкусна и романтична вечеря, но нямате представа, какво, как и защо да сготвите, то ние ще се постараем да ви помогнем с няколко предложения.
Напитките
Класиката и традицията ни задължава на 14 февруари да пием или червено вино или шампанско. Ето няколко изкусителни коктейла с шампанско, които ще ви донесат много червени точки или по-точно сърчица.
Кир Роял
В тънка висока чаша слагате 1 ч.л. малинов и 1ч.л. вишнев ликьор. Държейки чашата под ъгъл, я забъртате, така че стените на чашата да се покрият с ликьор. Внимателно и с тънка струйка изсипвате 100 мл в чашата. Не разбърквате.
Мимоза
В чаша сипвате 15 мл портокалов ликьор Кюрасо и 45 мл пресен портокалов сок. Добавяте 125 мл шампанско. Украсявате с лентички потрокалова кора.
Шампанско Чарли
В чаша наливате 45 мл кайсиево бренди и заливате с 130 мл охладено шампанско.
Предястия
Червени сърца
Продукти: бял хляб; масло; червен хайвер; свежи клонки магданоз; формички за печена във вид на сърце (може и за сладки);
Приготвяне: Режете хлюба на филийки с дебелина 1 см. С помощта на формичките изрязвате сърца. Намазвате равномерно с малко масло и червен хайвер. Украсявате с стръкче магданоз.
Мус от риба тон
Продукти: 1 консерва риба тон; 1 глава лук; 2-3 кисели краставички; сок на 1/2 лимон; 2-3 с.л. майонеза; 100 гр масло; сол и черен пипер на вкус;
Приготвяне: Лукът и краставичките се нарязват, маслото също се нарязва на малки кубчета и всички съставки /без лимоновия сок/ се пасират до получаването на хомогенна смес. Ако е много гъста, се добавя още майонеза. Накрая прибавете и лимоновия сок, солта и черния пипер.
Основно
Пълнени пилешки пържолки
Продукти: 2 пилешки пържоли (по-дебели); 5-6 средно големи гъби; 2-3 кисели (не мариновани!) краставички; 5-6 зелени маслини без костилки; 1 глава стар лук; 2-3 скилитки чесън; малко луканков колбас; 100-150 гр кашкавал Гауда; 1 малка кофичка сметана; черен пипер, босилек и сол;
Приготвяне: Нарязвате на малки парченца всички продукти с изключение на кашкавала, който настъргвате на ренде. Запържвате лука, гъбите и киселите краставички. След като се поизпари водата, пусната от гъбите, добавяте колбаса, чесъна и маслините. Добавяте малко босилек, черен пипер и малко сол и оттегляте от котлона.
Внимателно с много тънък и остър нож правите разрез в пържолите, като джоб, който да може да се пълни.
Взимате и отделяте малко от запържената смес, като я поръсвате и разбърквате с 1/3 от кашкавала. Пълните внимателно пържолките с нея и ги зашивате с клечкии или конец. Потапяте пържолките в олио, целта е да ги намазните хубаво, за да не залепват за тигана и ги мятате на него.
Ползвайте грил тиган. Една тънкост, като поставите паржолките на тигана, го похлупете с капак. Само за броени минути стават готови, крехки и невероятно задушени.
С останалата плънка правим един много лесен сос за гарнитура. Връщаме тигана на котлона и добавяме сметаната. Изчакваме малко да поизври и добавяме кашкавала. Бъркайте докато се разтвори напълна в соса.
Сервираме вършу канапето от соса и гарнираме с малко наситнен босилек.
Десертите ще откриете в по-ранната ни тема днес - Захаросани десерти за Св. Валентин