




Нарежете месото на малки парчета, около 100 г и ги разбъркайте със солта, селитрата и захарта. Оставете месото в наклонен съд за 24 часа, за да се изцеди водата в хладилник при температура около 4 градуса. Смелете месото на едра едро. Смесете го с останалите подправки и отново го смелете, този път на по-дребно. Оставете да престои 1 нощ, а на другия ден го напълнете в предварително почистените телешки черва, с дължина около 40 см. Завържете напълнените черва с канапен конец в двата края и надупчете на няколко места с игла, за да излезе излишния въздух. Нанижете ги на пръчка и ги оставете да съхнат за 60-90 дни. След първите 4-5 дни свалете луканките и ги натрупайте една върху друга за да омекнат. Оставете ги така за 1 нощ. На другия ден ги валирайте с помощта на точилка и така в продължение на 2 седмици, докато засъхнат и се оформят добре. След това ги пресовайте 3-4 пъти, през 7-8 дни, като ги поставите между две дъски с тежести за 1 нощ. Оставете оформените луканки да съхнат до пълното им изсушаване.
