Свинска луканка

Свинска луканка Лакомник
Свинска луканка
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г свинско месо без мазнина

500 г свинско месо с мазнина

25 г сол

1 г селитра

3 г захар

4 г черен пипер

3 г кимион

1 г бахар

1 скилидка чесън, пасирана

телешки черва за пълнене

Начин на приготвянe

Нарежете месото на малки парчета, около 100 г и ги разбъркайте със солта, селитрата и захарта. Оставете месото в наклонен съд за 24 часа, за да се изцеди водата в хладилник при температура около 4 градуса. Смелете месото на едра едро. Смесете го с останалите подправки и отново го смелете, този път на по-дребно. Оставете да престои 1 нощ, а на другия ден го напълнете в предварително почистените телешки черва, с дължина около 40 см. Завържете напълнените черва с канапен конец в двата края и надупчете на няколко места с игла, за да излезе излишния въздух. Нанижете ги на пръчка и ги оставете да съхнат за 60-90 дни. След първите 4-5 дни свалете луканките и ги натрупайте една върху друга за да омекнат. Оставете ги така за 1 нощ. На другия ден ги валирайте с помощта на точилка и така в продължение на 2 седмици, докато засъхнат и се оформят добре. След това ги пресовайте 3-4 пъти, през 7-8 дни, като ги поставите между две дъски с тежести за 1 нощ. Оставете оформените луканки да съхнат до пълното им изсушаване.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц