Зеленчуци, плодове и много сосове
Нека да погледнем какви салати обичат хората по света. Да си направим едно голямо зеленучково пътешествие.
САЩ
Необходими продукти:
2 царевици
1 червена чушка
1 глава лук
листа маруля
варено месо от раци
парче овче сирене
олио
оцет
горчица
2 сварени жълтъка
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Месото и чушката се нарязват на ситно. Разбъркваме ги добре. Добавяме зърната от царевицата. Едва тогава идва ред на сиренето и магданоза. На отделно място смесва продуктите за дресинга - олиото, оцета, жълтъците, горчицата, лука и магданоза, както и подпавките. Разбъркваме добре, заедно с другата смес. На дъното на чинията, в която ще сервираме салатата, поставяме листата маруля. Отгоре изсипваме и готовата зеленчукова смес.
Китай
Необходими продукти:
китайски спагети
250 г кайма
250 г скариди
2 домата
1/4 глава червен лук
2 стръка лимонова трева
1 стрък зелен лук
2 с.л. рибен сос
1 с.л. фъстъци
1/2 ч.л. захар
2 с.л. сок от лайм
листа босилек
Начин на приготвяне: Първо трябва да сварим спагетите. В друг сваряваме каймата и месото от скаридите. Всичко се прехвърля в купа. Лимоновата трева се нарязва на ситно, същото правим и с доматите. Нарязваме на кубчета двата вида лук. Босилекът се накъсва. Всички продукти се добавят в тази смес, без месото. Разбъркваме много добре и едва тогава добавяме каймата и скаридите.
Чад
Необходими продукти:
2 банана
2 с.л. стафиди
2 с.л. кокосово брашно
2 с.л. нарязана шунка
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 лимон
маруля
Начин на приготвяне: Започваме приготвянето на салатата от стафидите, които се накисват за кратко. През това време бананите се нарязват на големи парчета. Размесваме ги с кокосовото брашно, както и шунката и стафидите. Млякото, сокът и настърганата кора от 1/2 лимон разбъркваме с останалата смес. Трябва да престои в хладилника за поне един час. Сервирайте върху листа от маруля. Добре е да добавите и препечен хляб.
Австралия
Необходими продукти:
8 парчета шунка
4 домата
1 краставица
2 ябълки
250 г. целина
2 с. л. портокалов сок
1 с. л. майонеза
сол
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на много ситно. Смесваме ги с портокаловия сок, майонезата и солта. Малко от тази смес се слага върху парче шунка и се навива на руло.
Бразилия
Необходими продукти:
1 маруля
3 домата
1 глава лук
200 г черни маслини
450 г нахут
зехтин
Начин на приготвяне: Марулята се накъсва във всяка чиния за сервиране. Отгоре се подреждат доматите и лука, нарязани на шайби. След всяка филийка домат се слага по една лук. Поръсваме с нахута. Поръсваме и с малко зехтин.
Швеция
Необходими продукти:
300 г филе от херинга
150 г пилешко филе
200 г картофи
200 г червено цвекло
2 малки ябълки
1 кисела краставичка
2 с.л. заквасена сметана
50 мл прясно мляко
1 ч.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. черен пипер
1 яйце
1 стрък магданоз
3 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне: Херингата се накисва във вода. След това се вади и се поставя в малко прясно мляко. През това време сваряваме пилешкото, картофите и цвеклото. Нарязваме херингата и пилето, както и готовите зеленчуци. Добавяме и наситнените ябълки и краставички. Разбръкваме добре всички продукти и добавяме подправките. Идва ред на сметаната и отново разбъркваме, но леко. Салатата се оставя в хладилника за поне два часа преди да се сервира. Отгоре се настъргва яйцето, което е предварително сварено.
Украйна
Необходими продукти:
1 краставица
1 домат
крутони
1 варено яйце
майонеза
Начин на приготвяне: Краставиците и доматите се нарязват на дребно. Яйцата се настъргват. В голяма купа за салата се поставят зеленчуците, яйцата, крутоните, както и майонезата.