Ако сте поданик на Монако, е много вероятно да закръглите цели 90 години. Това показват данни на ЦРУ. Според разузнаването, средната продължителност на живота в малката държава е 89 години и половина. Експертите смятат, че причината за това са финансовото обезпечение на повечето от гражданите там, високият стандарт и отличното здравеопазване. Не на последно място обаче се нарежда мекият климат, който калява здравето на хората. Основна роля обаче играела и средиземноморската диета, която отлично се допълва с ширещото се спокойствие на мястото. Затова ви предлагаме пет от най-вкусните рецепти, които можете да хапнете ако имате път към Монако скоро. Или ако сте си откраднали няколко свободни минутки, за да си приготвите полезните ястия у дома. Пирожките, за които ще стане дума, са любимата закуска на принц Албер II и неговото семейство.
Пирожки
Необходими продукти:
1 пак. готово тесто
200 г листа от цвекло
спанак
50 г извара
пармезан
½ лук
праз
зехтин
бекон
сол
черен пипер
1 разбито яйце
олио
Начин на приготвяне: Листата от цвеклото се измиват добре и се нарязват. Слагат се да се варят само за пет минути. Лукът също се нарязва на ситно и се запържва заедно с наситнения праз. След като се позапържат, добавете и бекона. Оставете го в тигана за две минути. Махнете от огъня и добавете нарязаните листа. Преместете сместа в купа, като отцедите добре олиото. При запържените продукти добавете изварата и настържете пармезана отгоре. Разбъркайте добре и подправете. Добавете яйцето, за да може плънката да се събере. Готовото тесто се разточва на много тънка кора. С помощта на чаша, се режат кръгчета. Във всяко от тях се слага по малко плънка. Сгъва се на две и се притиска добре с вилица, за да не се отвори. Най-добре е да пържите пирожките във фритюрник. Когато станат готови, се надуват.
Вкусни лукчета
Необходими продукти:
300 г перлен лук
300 мл бяло вино
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
пипер
3 резена лимон
2 с.л. доматено пюре
150 г черни стафиди
50 г бели стафиди
Начин на приготвяне: Слагаме да се вари лукът, заедно с виното, оцета и лимона. Поръсваме със солта и пипера. Оставяме да къкри докато лукът леко омекне. Идва ред на доматеното пюре и стафидите. Варим още малко. Вадим лука. Останалата смес се оставя да къкри, докато се сгъсти. Поливаме готовия вече лук. Оставяме да се охлади преди да сервираме. Това е чудесна гарнитура за печени меса.
Пъстърва с чесново масло
Необходими продукти:
2 пъстърви
Сол
лимонов сок
черен пипер
За масления сос:
40 г масло
магданоз
1 скилидка чесън
1 ч. л. лимонова кора
сол.
1 лимон
Начин на приготвяне: Магданозът се нарязва на ситно. Скилидката чесън се пресова и се смесва с омекналото вече масло. Постепенно добавяме и останалите продукти за масления сос. Оставяме настрана и започваме да приготвяме рибата. Тя се посолява добре от всички страни. Поръсваме и с лимоновия сок вътре и отвън. След това поръсваме и с черния пипер. Правим резени отвън. Оставяме за половин час, за да поеме подправките. В разрезите слагаме по малко от маслото. Омазваме добре и вътрешната страна на пъстървите. Завиваме в алуминиево фолио и слагаме да се пече. Оставяме във фурната за около 20 минути или до готовност на рибата.
Пълнени рибки
Необходими продукти:
4 филета от пъстърва
4 картофа
1 / 2 глава лук
4 скилидки чесън
50 мл бяло вино
риган
босилек
сол
зехтин
черен пипер
лимон
лимонова кора
Начин на приготвяне: Филетата се посоляват. Поръсваме ги и с останалите подправки. Поливаме с лимоновия сок и оставяме да се овкуси за поне 20 минути. Плънката се прави като картофите и останалите продукти се нарязват на ситно. Чесънът и лукът се запържват в сгорещена мазнина. Едва тогава слагаме и картофите. Разбъркваме добре. Постепенно добавяме виното. Махаме сместа от котлона. С нея намазваме филетата. Печем в предварително загрята фурна, докато рибата стане готова.
Охлюви
Необходими продукти:
1 кг охлюви
4 глави лук
4 моркова
червен пипер
4 скилидки чесън
1 лимон
2 жълтъка
доматено пюре
оцет
мащерка
зехтин
черен пипер
магданоз
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Сваряваме го заедно с морковите и чесъна. Поръсваме с черния пипер. Оставяме да къкри поне половин час. Охлювите се сваряват в предварително подсолена вода. Вадим ги от черупките. Зеленчуковият бульон се оставя да заври. Слагаме охлювите и оставяме да се варят още 15 минути. Нарязваме на филийки половин глава лук. Запържваме го в зехтин. Поръсваме с червен пипер. Доливаме малко вода. Идва ред на доматеното пюре и оцета. Лимонът се нарязва на кръгчета. Слага се в тигана при лука. Оставяме да се задуши. Пасираме. Разбъркваме заедно с жълтъците. Слагаме и малко от бульона. Добавяме охлювите и оставяме да се овкуси за половин час. После ястието се сервира поръсено с магданоз и мащерка.