Руски картофен хляб

Вкусна идея за хапване през целия ден


Приготвяне
2 часа
Порции

10

Начин на приготвянe
Картофите се слагат в съд с вряща вода и се варят, докато омекнат. Прецеждат се. Запазват се 150 мл от бульона. Картофите се смачкват на пюре и се охлаждат.
В голяма купа се смесват двата вида брашно, маята, солта и кимът. Слага се маслото и се стрива на трохи. Прибавят се запазеният картофен бульон и смачканите картофи. Оформя се меко тесто.
Тестото се меси 8-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема. Тестото се размесва отново, оформя се на елипса, поръсва се с пълнозърнесто брашно, покрива се и втасва 30 мин.
С остър нож се нарязва на баклавички и се пече в загрята фурна на 200°С около 30 мин.
Анкета

Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп