Родопите е сърцето на хубавата родна гозба

Родопите е сърцето на хубавата родна гозба Лакомник

Подправките и гъбите омагьосват сетивата

Родопите е сърцето на хубавата родна гозба
Автор:Лакомник

Една древна поговорка гласи, че мъдростта на България е Балканът, Рила и Пирин са нейната сила, а Родопите са любовта. Именно в тях е скрит и уютът на родните ни гозби. В тях може да се открие цялото богатство на планинските подправки, които са с невероятен и различен вкус. Всеки българин опитал гъбите, расли по горите на Родопите, не може да остане безразличен към тях и задължително ще намери отново път към планината.

 

Клин

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно

сол

За плънката:

300 г ориз

200 г сирене

3 бр. яйца

200 мл прясно мляко

200 г масло

Начин на приготвяне: Сваряваме ориза. Когато стане готов, прибавяме сиренето и яйцата. Разбъркваме добре и доливаме и млякото. Правим тесто за баница от продуктите за него. Разточваме две кори с еднаква големина.  Първата постиламе в намазнена тава. Слагаме плънката от ориза и яйцата и покриваме всичко с втората кора. Разтопяваме около 20 г масло и поръсваме с него. Клинът, за разлика от баницата, се пече от двете страни като се обръща. Най-добре е това да става с дървена лопата, подобна на тази за пиците или просто с още една тава.

Пататник

Необходими продукти:

1 кг картофи

1/2 ч. ч. олио

1 ч. ч. натрошено сирене

3 с. л. джоджен

1/2 с. л. черен пипер

1 л. сол

За заливката:

1 ч. ч. брашно

3 л. олио

1 яйце

щипка сол

Начин на приготвяне: Суровите картофи се обелват и се настъргват в купа със студена вода. Едва, когато всички бъдат настъргани, се изцеждат от водата и се поставят в дълбок съд. След това идва ред на сиренето, джоджена, пипера и солта. Доливаме и олиото. Разбъркваме добре. Оставяме да постои така и през това време правим заливката. В купа разбивам брашното, яйцето, олиото и солта. Добавяме малко вода, докато се получи рядка каша. Намазваме тавата с олио. Отгоре поливаме с половината от заливката. Отгоре се подрежда сместа с картофите. Разстиламе останалата част от т. нар. заливка отгоре. Печем на умерена фурна за около 45 минути.

Мекици

Необходими продукти:

1 кг брашно

2 яйца

300 г кисело мляко 

200 мл прясно краве мляко

1 пакетче суха мая

1 ч. л. сол

1 с. л. захар

1 ч. л. сода бикарбонат

2 капки оцет

400 мл олио

150 г пудра захар

Начин на приготвяне: Наливаме малко топла вода в купа. Отгоре настъргваме маята. Поръсваме я със солта и захарта. Разбъркваме добре и оставяме за десетина минути. През това време разбиваме яйцата. При тях наливаме млякото и готовата вече мая. В отделен съд разбъркваме киселото мляко и прибавяме сода и оцет. Втората смес слагаме при първата и разбиваме добре. Постепенно към общото вече количество започва да се прибавя по малко брашно, докато се получи меко тесто. Намазваме го с олио. Оставяме го да втаса като обикновен хляб – за два часа.  Едва след това взимаме по една малка топка от него и оформяме мекици. Пържим  ги в загрято олио – по две минути от всяка страна. Отгоре се поръсва обилно със захар. 

Катми

Необходими продукти за 10 броя:

2 яйца

370 г кисело мляко

370 г вода

1 щипка сол

1 ч. л. захар

1/2 кубче мая

450 г брашно

Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта в дълбок съд. Поръсва се със солта. Разбиваме киселото мляко и се добавя към яйцата. Добавяме още толкова студена вода. Брашното се пресява и така сместа става по-пухкава. Постепенно добавяме маята към яйцата. Прави се тесто като за палачинки. Оставя се да втаса на топло за около половин час. Когато е готово, ще има много мехурчета по повърхността си. Тиган се сгорещява и се слага по малко мазнина. С голям черпак взимаме от сместа и слагаме в тигана. Катмите се пекат от двете страни, но на умерен огън. Когато от едната страна се появяват мехурчета, значи катмата трябва да се обърне. Когато се редят готовите палачинки в чиния настрани, се мажат с масло между всеки две от тях.

Милинките

Необходими продукти:

800 г готово тесто

150 г сирене

150 г масло

2  яйца

5-6 с. л. брашно

1 ч. л. сол

Начин на приготвяне: Тестото се размразява докрай. Намазваме ръцете си с малко олио. Взимаме парче от тестото и го правим на топка, колкото орех. Всички те се нареждат плътно в намазнена тава. Прави се заливка от натрошено сирене, разтопено масло и разбити яйца, както и брашното и солта. Печем на 200 градуса за 40 минути.   

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц