Подправките и гъбите омагьосват сетивата
Една древна поговорка гласи, че мъдростта на България е Балканът, Рила и Пирин са нейната сила, а Родопите са любовта. Именно в тях е скрит и уютът на родните ни гозби. В тях може да се открие цялото богатство на планинските подправки, които са с невероятен и различен вкус. Всеки българин опитал гъбите, расли по горите на Родопите, не може да остане безразличен към тях и задължително ще намери отново път към планината.
Клин
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
сол
За плънката:
300 г ориз
200 г сирене
3 бр. яйца
200 мл прясно мляко
200 г масло
Начин на приготвяне: Сваряваме ориза. Когато стане готов, прибавяме сиренето и яйцата. Разбъркваме добре и доливаме и млякото. Правим тесто за баница от продуктите за него. Разточваме две кори с еднаква големина. Първата постиламе в намазнена тава. Слагаме плънката от ориза и яйцата и покриваме всичко с втората кора. Разтопяваме около 20 г масло и поръсваме с него. Клинът, за разлика от баницата, се пече от двете страни като се обръща. Най-добре е това да става с дървена лопата, подобна на тази за пиците или просто с още една тава.
Пататник
Необходими продукти:
1 кг картофи
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. натрошено сирене
3 с. л. джоджен
1/2 с. л. черен пипер
1 л. сол
За заливката:
1 ч. ч. брашно
3 л. олио
1 яйце
щипка сол
Начин на приготвяне: Суровите картофи се обелват и се настъргват в купа със студена вода. Едва, когато всички бъдат настъргани, се изцеждат от водата и се поставят в дълбок съд. След това идва ред на сиренето, джоджена, пипера и солта. Доливаме и олиото. Разбъркваме добре. Оставяме да постои така и през това време правим заливката. В купа разбивам брашното, яйцето, олиото и солта. Добавяме малко вода, докато се получи рядка каша. Намазваме тавата с олио. Отгоре поливаме с половината от заливката. Отгоре се подрежда сместа с картофите. Разстиламе останалата част от т. нар. заливка отгоре. Печем на умерена фурна за около 45 минути.
Мекици
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 яйца
300 г кисело мляко
200 мл прясно краве мляко
1 пакетче суха мая
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
2 капки оцет
400 мл олио
150 г пудра захар
Начин на приготвяне: Наливаме малко топла вода в купа. Отгоре настъргваме маята. Поръсваме я със солта и захарта. Разбъркваме добре и оставяме за десетина минути. През това време разбиваме яйцата. При тях наливаме млякото и готовата вече мая. В отделен съд разбъркваме киселото мляко и прибавяме сода и оцет. Втората смес слагаме при първата и разбиваме добре. Постепенно към общото вече количество започва да се прибавя по малко брашно, докато се получи меко тесто. Намазваме го с олио. Оставяме го да втаса като обикновен хляб – за два часа. Едва след това взимаме по една малка топка от него и оформяме мекици. Пържим ги в загрято олио – по две минути от всяка страна. Отгоре се поръсва обилно със захар.
Катми
Необходими продукти за 10 броя:
2 яйца
370 г кисело мляко
370 г вода
1 щипка сол
1 ч. л. захар
1/2 кубче мая
450 г брашно
Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта в дълбок съд. Поръсва се със солта. Разбиваме киселото мляко и се добавя към яйцата. Добавяме още толкова студена вода. Брашното се пресява и така сместа става по-пухкава. Постепенно добавяме маята към яйцата. Прави се тесто като за палачинки. Оставя се да втаса на топло за около половин час. Когато е готово, ще има много мехурчета по повърхността си. Тиган се сгорещява и се слага по малко мазнина. С голям черпак взимаме от сместа и слагаме в тигана. Катмите се пекат от двете страни, но на умерен огън. Когато от едната страна се появяват мехурчета, значи катмата трябва да се обърне. Когато се редят готовите палачинки в чиния настрани, се мажат с масло между всеки две от тях.
Милинките
Необходими продукти:
800 г готово тесто
150 г сирене
150 г масло
2 яйца
5-6 с. л. брашно
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне: Тестото се размразява докрай. Намазваме ръцете си с малко олио. Взимаме парче от тестото и го правим на топка, колкото орех. Всички те се нареждат плътно в намазнена тава. Прави се заливка от натрошено сирене, разтопено масло и разбити яйца, както и брашното и солта. Печем на 200 градуса за 40 минути.