
Италианец сътворил прочутата „Цезар”

Думата салата, която е обща в повечето европейски езици, произлиза от латинското herba salta (солена трева, зеленчук). Вкусът на пресните марули, репички, лук, чесън, праз и някои други зеленчуци бил добре познати още на омировите гърци. В Рим обаче салатата станала предмет на по-специално внимание. В епохата на империята имало обичай лично домакинът, а не някой от робите, да застройва салатата на своите гости с оцет, зехтин и сол.
Истински новите неща в световното салатено дело стават през модерния период. Първата ярка звезда на небосклона на авторските салати е известната "Оливие", позната още като руска салата. Неин създател е френски готвач на руска служба от 60-те години на XIX в., а историята й е добре известна. На готвача му се наложило да импровизира с наличните продукти, за да излезе от неудобно положение, а съдбата му предложила всичко необходимо за една руска салата.
В края на 18 в. пък в нюйоркския хотел "Уолдорф Астория" за пръв път била приготвена и известната салата "Уолдорф" (ябълки, лимонов сок, целина, орехи и майонеза), чиято слава все още не е помръкнала.
През 1924 г. италианският готвач Цезар Кардини също като неговия колега Оливие бил притиснат от неочаквани гости и му се наложило да импровизира. Така се родила салатата "Цезар".
По същото време, когато Кардини създал салатата "Цезар", в Лос Анжелос изгряла и друга звезда. Нейният създател Боб Коб бил собственик на ресторант и дълго се чудил какво да прави с оставащите продукти, докато един ден решил да смеси пиле, бекон и сварено яйце с домати, авокадо и сирене "Чедар". Получила се салата "Коб".
Вероятно всеки интелигентен и образован човек, дори без да е готвач, може да направи някаква уникална салата, но за да остави името си в историята на салатата трябва късмет. Защото и родната шопска салата е световно известна, но името на откривателят й – не. Вие обаче опитвайте. И най-вече хапвайте сурови зеленчуци, защото са най-сигурната защита от болести.
