Пълнени чушки с булгур и кайма

Пълнени чушки с булгур и кайма Лакомник
Пълнени чушки с булгур и кайма
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Нела Христова, Габрово
Лакомник Необходими продукти

12-16 чушки

500 г кайма

8 с.л. булгур

2-3 глави лук

1 морков

3-4 домата парче целина (или листа)

магданоз

сол

щипка захар

олио (зехтин)

Подправки по желание:

черен пипер

кимион

шарена сол

смес от мащерка, риган, майорана 

Начин на приготвянe

Чушките се измиват, почистват от семето и се посоляват отвътре. Лукът и дръжките на магданоза и целината (ако са листа) се нарязват на ситно, морковът и целината (ако е глава) се настъргват на ренде. Задушават се в сгорещената мазнина. Прибавят се един настърган на ренде домат, подправките, предварително размитата със съвсем малко вода кайма (за да не стане на буци), булгурът и 8-10 с.л. вода. След като сместа заври, се посолява и се оставя на много тих огън, докато булгурът поеме цялата течност. Към леко охладената смес се добавят ситно нарязаните листа от целина и част от магданоза. Пълнят се чушките, отворът им се потопява в брашно, за да не изпадне плънката. Нареждат се в подходяща тава и се заливат със сос от останалите домати, настъргани на ренде, сол, захар и малко вода (течността трябва да е на половината на чушките). Пекат се в началото на силна фурна и след като заврят - на умерена температура. При поднасяне се поръсват с останалия ситно нарязан магданоз.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц