Режисьорът Люси Иларионов от години се бори с килограмите. Той е пробвал какви не диети, но повечето без резултат. Дълго време го изкушавала и приятелката му Ани Хоанг.
"Всеки път, когато решавах да мина на диета, тя казваше, че не й е вкусно да яде сама. Обича да си хапва от това, което ям аз. Сега обаче приготвя по-здравословни храни и се радва да ям разделно", казва Люси.
Необходими продукти:
2 патладжана
1 пръчка от целина
праз
лук
1 ч.ч. фина гранулирана соя
1 малка зелена чушка
1 домат
сол
червен пипер
риган
зехтин
За сос бешамел:
4 с.л. зехтин
4 с.л. брашно
индийско орехче
сол
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на половина. За да омекнат можем да и ги поставим във фурната за 10 минути при 200 градуса или да ги сложим във вряща вода за същото време.
В купа с топла вода накисваме 1 чаена чаша фина гранулирана соя. Загряваме малко зехтин в тиган . Докато чакаме патладжанът да омекне нарязваме останалите зеленчуци и ги задушаваме леко в тигана, добавяме червен пипер , сол и риган на вкус. Добавяме и соята. След 10 минути взимаме патладжана и с лъжица изрязваме вътрешността. Накълцваме тази част от патладжана и го добавяме към останалите зеленчуци в тигана.
Приготвяне на соса бешамел:
Сипваме 4 лъжици зехтих в отделен тиган. Добавяме 4 лъжици брашно и го запържваме леко на слаб огън. Добавяме мляко около една и половина чаена чаша. Разбъркваме сместа докато се получи гладка каша, оставяме я да поври няколко минути, накрая добавяме индийско орехче и сол на вкус. Когато бешамела и плънката са готови, напълваме издълбаните патладжани с плънката, а после ги заливаме със соса бешамел. Можем да ги поръсим с кашкавал.