Пълнени банички с карамелизирани ябълки

Пълнени банички с карамелизирани ябълки Лакомник

Сладко изкушение, което се топи в устата

Пълнени банички с карамелизирани ябълки
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

2 чаши брашно

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

16 с.л. масло, студено и нарязано на малки кубчета

6 с.л. ледена вода

1 чаена лъжичка лимонов сок

За плънката:

400 г много сладки ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета

1/4 чаша захар

1/8 брашно

1/4 ч.л. канела на прах

1/4 ч. л. смляно индийско орехче

щипка сол

1/2 ч. л. лимонов сок

За канелената захар:

1/2 чаша захар

2 ч.л. канела на прах

Начин на приготвянe

Смесете с миксер брашното, захарта и солта. Добавете 1/4 от маслото към сместа и разбийте отново с миксера. Добавете останалото масло и отново разбийте добре. Смесете водата с лимоновия сок и добавете 3 с.л. от течността при брашното и разбийте добре. Сложете и останалата течност и замесете хубаво гладко тесто. Покрийте тестото с фолио и го сложете в хладилника.

За да направите пухкаво бутер тесто, трябва да сгънете тестото на няколко пласта. Поставете тестото върху набрашнена пергаментова хартия и го разточете на тънък правоъгълник. Сгънете тестото надлъжно на третинки по дължина.

Отново го сгънете тясната страна към дългата и сложете пак в хладилник за 10 минути.

Извадете, пак разточете, но леко, и пак сгънете по същия начин. Приберете го отново в хладилника докато приготвяте плънката. Смесете всички продукти за нея и разбъркайте добре.

На голям лист хартия за печене, леко поръсена с брашно, разточете тестото на тънък квадрат. Нарежете с остър нож 9 квадрата и върнете в хладилника.

Поставете 2 ч.л. от плънката в центъра на всеки квадрат и завийте на две, като триъгълник. Навлажнете краищата с течността от плънката и с вилица, потопена в брашно, натиснете леко краищата по цялата дължина, за да се запечатат. Сложете баничките върху хартия за печене в тавичка и ги върнете в хладилника за поне 30 минути или една нощ.

Загрейте фурната до 170 градуса. Смесете захарта и канелата с лъжичка вода и намажете баничките равномерно. Печете 20 минути или до златисто кафяво.

 * Ако не ви се прави домашно бутер тесто или нямате време, ползвайте готово.

 

Още по темата
Още по темата
Сладки банички със сушени плодове
Брашното се смесва с маята и се добавя вода до получаването на меко тесто. Оставя се на стайна температура за няколко часа да втаса. Наситнените смокини се смесват с...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц