Тиквата се измива. Отрязва се капак, изчиства се от семките и се намазва отвътре и отвън със зехтин. Завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180°С, докато омекне. Развива се, изцежда се отвътре отделилата се течност и се напълва с плънка. Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 минути и се отцежда. В 4-5 с.л. загрята мазнина се изпържват нарязаният на шайби праз, нарязаните на ивички гъби и пресованият чесън. След 4-5 минути се прибавят булгурът, свареният и отцеден зрял фасул, лютата чушка, доматеното пюре и горещата вода. Плънката се овкусява със сол, черен пипер и джоджен на вкус. Ври на тих огън, докато се свари булгурът - ако има нужда, се добавя още малко вода. Пълнежът се слага в тиквата, покрива се с капачето и се пече на 180°С 15-20 мин.