Пълнен шаран

Пълнен шаран Лакомник
Пълнен шаран
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Мими Ангелова
Лакомник Необходими продукти

1 шаран

3-4 домата

сол

За плънката:

4-5 глави лук (в зависимост от големината на шарана)

счукани орехи

1 малък домат

магданоз

суха мащерка

черен пипер

олио

Начин на приготвянe

Шаранът се почиства от вътрешностите. Главата се цепи, почиства се, махат се дреболиите (месото до хрилете). Шаранът се посолява от вечерта. На другия ден се измива (той си поема колкото трябва сол).

Плънката:

Лукът се нарязва на дребно. Слага се в тенджера и се задушава с малко вода и олио. Когато изври водата и остане само олиото, се слага 1 нарязан домат. Добавят се счуканите орехи (равни или повече от лука по количество). Слагат се подправки: черен пипер, магданоз и задължително мащерка, натрошена на ситно. Разбърква се добре (без да ври). Шаранът се пълни. Главата също се пълни.

Зашива се, слага се да се пече с малко вода (ако е тлъст шаранът, без олио) и се залива с нарязани домати. От време на време се долива вода, тъй като може да изври. Когато шаранът се зачерви, може да се завие с фолио, за да не изгори.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц