Пухкава питка

Пухкава питка Лакомник
Пухкава питка
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Мария Станева, Житница
Лакомник Необходими продукти

4 яйца (отделя се 1 жълтък и се смесва с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода - за намазване)
4 с.л. олио
4 с.л. кисело мляко
4 равни с.л. захар
2 равни с.л. сол
1 кубче мая – разтваря се в 1 ч.ч. хладка вода с щипка захар
и 2-3 с.л. брашно
350 мл хладка вода
брашно, колкото поеме (около 1,2 кг)
мак
сусам – за поръсване

Начин на приготвянe

В тава се прави кладенче от няколко пъти пресятото брашно. Яйцата, олиото, киселото мляко, захарта, солта, водата и разтворената мая се изсипват вътре. Тестото се меси до получаване на меко, хомогенно и незалепващо тесто. Намазва се с олио и се оставя да втаса. От втасалото тесто се нарязват нечетен брой парчета (топчета). Парчето се разстила, усуква се, оформя се като розичка. Като се подреди в тавата питата, се намазва с жълтъчената смес, поръсва се с мак/сусам и пак се оставя да втаса. Пече се на загрята до 180° фурна около 35 мин. След като се извади от фурната, питата се покрива с мокра кърпа, за да стане мека коричката є, не се маже с масло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц