Маята и захарта се заливат с половината прясно мляко, леко затоплено. Щом маята се разтвори, се добавят няколко супени лъжици брашно да се получи каша, която се оставя да втаса. След като маята втаса, се смесва с останалото прясно мляко, оцета, олиото, солта и брашното и се меси с миксер (с бъркалки за тесто) около 10-15 минути. Тайната на пухкавия тутманик е месенето с миксер, защото така тестото става много еластично и с достатъчно въздух.
Полученото тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, се измесва отново (пак с миксера), разделя се на 4 части, от които се правят фитили и всеки фитил се разделя на 8 парчета.
Така от цялото тесто се получават 32 топчета, които се нареждат в намазнена тава и се оставят отново да втасат. Приготвя се плънката, като се натрошава сиренето и се смесва с яйцето. Олиото и маслото се загряват.
Стените и дъното на тавата, в която ще печем тутманика, се намазват с мазнина (на дъното аз бях сложила алуминиево фолио). Всяко топче от тестото се потапя в топлата мазнина и върху дланта се оформя кръгче. В единия край на кръгчето се слага от плънката и се завива на руло. Всяко рулце се нарежда в тавата.
Приготвя се заливката и към нея се добавя, ако има остатък от олиото, и маслото. С тази смес се залива тутманикът, може да се поръси със сусам.
Пече се при 190 градуса около 50 минути.