Празнична питка

Празнична питка Лакомник
Празнична питка
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Маруся Димитрова, Попово
Лакомник Необходими продукти

мая, колкото голям орех
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
2 яйца
500 мл прясно мляко
3-4 с.л. квасено мляко (може и без него)
1 кг брашно

Начин на приготвянe

Забъркваме маята с малко мляко и малко брашно, докато шупне. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса. След като втаса, го разделяме на 5 топки. Всяка топка разстиламе с ръце и намазваме с олио, масло или маргарин, след което я навиваме на руло и я усукваме. Така получаваме 5 рула, които подреждаме в тава под формата на охлюв. Отново втасва за около 20-25 минути. Намазваме питката с жълтък и поръсваме с микс от семена (по желание). Ако е новогодишна, в питката се слага монета. Печем в предварително загрята фурна на 200-220 градуса - първите 10-15 минути. Останалите 20 минути - на 150-170 градуса.

Добър апетит!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц