Празнична пита

Празнична пита Лакомник
Празнична пита
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Василка Карагьозова, София
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно + 50-100 г за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар (мед)
1/2 с.л. оцет (лимонов сок)
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 г разтопено краве масло
20 г прясна мая или 7 г суха
За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Начин на приготвянe

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая. Замесете тесто, докато започне да се отделя от стените на купата. Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути. Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час. Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части. Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло. Съберете една върху друга 4 кори. Завийте заедно на руло. По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула. Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета. Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете тава с диаметър 28 см. В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата. Около тях подредете нарязаните триъгълници. Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути. Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам. Печете погачата 20-30 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса. Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц