Празниците са време за сладки приказки

Празниците са време за сладки приказки Лакомник
Празниците са време за сладки приказки
Автор:Лакомник

Дългите празници са идеален повод да се видим с роднини и приятели, за които не намираме време през годината. Но какво да сложите към кафето, когато събетерете гостите в дома си? Ще ви дадем няколко идеи за дребни сладки. За да запазим духа на Коледа и Нова година, те са празнични. Но са от няколко различни точки на света.

 

Куба

Изкушението на Ел Команданте

Необходими продукти:

800 г брашно

200 г мас

олио

200 г кисело мляко

1 ч. л. сода за хляб

сол

2 ванилии

конфитюр

пудра захар

Начин на приготвяне: Смесваме содата с киселото мляко. След това добавяме маста, олиото и солта. Идва ред на брашното и ванилията. Едва тогава замесваме тесто. Разточваме го на тънко. Разрязваме го на малки правоъгълници. Слагаме в средата на всеки по малко конфитюр или течен шоколад. Завиваме. Подреждаме ги в тава, застлана с хартия за печене. Слагаме в предварително загрята, но умерена фурна. Когато станат готови, се поръсват с пудра захар. 

 

 

Мексико

Сладостта на маите

Необходими продукти:

1 ч.ч.масло

1/2 ч.ч.захар

ванилия

2 ч.ч.брашно

1 ч.ч.бадеми

1/2 ч.ч.пудра захар

Начин на приготвяне: Оставяме маслото докато омекни. След това го разбъркваме със захарта. Добавяме ванилията и малко вода. Нарязваме бадемите на древно и слагаме и тях. Идва ред на брашното. Разбъркваме добре и оставяме за няколко часа, за да се смесят вкусовете. След това вадим и оформяме сладките. Подреждаме ги в тава. Слагаме да се пекат за 20 минути при 160 градуса. Вадим ги от фурната и оставяме да се охладят. След няколко часа ги овалваме в пудрата захар.

 

 

Китай

Късметът на императора

Необходими продукти:

3 белтъка 

3/4 чаша захар 

сол 

1/2 чаша масло 

1 ванилия 

1 чаша брашно 

2 с.л. вода 

Начин на приготвяне: Смесваме белтъците със захарта. Поръсваме със солта. Внимателно разбъркваме с маслото. Идва ред на ванилията и брашното. Накрая добавяме и водата. Разбъркваме много добре и оставяме в хладилника. Тестото няма да стане твърдо. Затова взимаме с лъжица и слагаме по малко на хартия за печене. Трябва да разстелете сместа в кръг. Печем само за 5 минути на 180 градуса. Вадим от фурната и веднага слагаме късметчето в средата и сгъваме. След това леко събираме двата края.

 

 

Швеция

Сладкото сърце на Скандинавия

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. масло

1 ч.ч. сметана

джинджифил

кардамом

карамфил

индийско орехче

канела

смлени орехи

5 ч.ч. бяло брашно

10 г бакпулвер

корите от 1 лимон

корито от 1 портокал

Начин на приготвяне: На слаб огън стопяваме маслото. Добавяме захарта и меда. Оставяме да се охлади. Прибавяме сметаната, както и добавките по избор. Слагаме и орехите. Разбиваме добре. Едва тогава слагаме брашното и бакпулвера. Омесваме меко тесто и оставяме да пренощува в хладилника. После го разточваме. Нарязваме го с празнични формички. Печем върху хартия, но не за повече от 5 минути при 200 градуса. Когато изстинат и ги извадите от тавата, трябва да ги сложим в кутия с четвърт ябълка. Ако не се направи това, сладките ще станат твърди.

 

 

Израел

Прегрешението на равина

Необходими продукти:

300 г брашно

7 г бакпулвер

200 г масло

1/2 ч.ч. портокалов сок

3 жълтъка

1-2 с.л. захар

За крема:

4 белтъка

180 г захар

Начин на приготвяне: Първо разбиваме маслото и жълтъците. Постепенно добавяме брашното и портокаловия сок. Разделяме тестото на три. Оставяме го да почине за малко и през това време правим крема от белтъците и захарта. Можем да добавим по желание и крем от нишесте. Всяка част се разточва на правоъгълник. Слагаме една трета от крема. Навиваме на руло и режем на филийки. Подреждаме ги в тава. Печем за 20 минути при 160 градуса. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц