Дългите празници са идеален повод да се видим с роднини и приятели, за които не намираме време през годината. Но какво да сложите към кафето, когато събетерете гостите в дома си? Ще ви дадем няколко идеи за дребни сладки. За да запазим духа на Коледа и Нова година, те са празнични. Но са от няколко различни точки на света.
Куба
Изкушението на Ел Команданте
Необходими продукти:
800 г брашно
200 г мас
олио
200 г кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
сол
2 ванилии
конфитюр
пудра захар
Начин на приготвяне: Смесваме содата с киселото мляко. След това добавяме маста, олиото и солта. Идва ред на брашното и ванилията. Едва тогава замесваме тесто. Разточваме го на тънко. Разрязваме го на малки правоъгълници. Слагаме в средата на всеки по малко конфитюр или течен шоколад. Завиваме. Подреждаме ги в тава, застлана с хартия за печене. Слагаме в предварително загрята, но умерена фурна. Когато станат готови, се поръсват с пудра захар.
Мексико
Сладостта на маите
Необходими продукти:
1 ч.ч.масло
1/2 ч.ч.захар
ванилия
2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.бадеми
1/2 ч.ч.пудра захар
Начин на приготвяне: Оставяме маслото докато омекни. След това го разбъркваме със захарта. Добавяме ванилията и малко вода. Нарязваме бадемите на древно и слагаме и тях. Идва ред на брашното. Разбъркваме добре и оставяме за няколко часа, за да се смесят вкусовете. След това вадим и оформяме сладките. Подреждаме ги в тава. Слагаме да се пекат за 20 минути при 160 градуса. Вадим ги от фурната и оставяме да се охладят. След няколко часа ги овалваме в пудрата захар.
Китай
Късметът на императора
Необходими продукти:
3 белтъка
3/4 чаша захар
сол
1/2 чаша масло
1 ванилия
1 чаша брашно
2 с.л. вода
Начин на приготвяне: Смесваме белтъците със захарта. Поръсваме със солта. Внимателно разбъркваме с маслото. Идва ред на ванилията и брашното. Накрая добавяме и водата. Разбъркваме много добре и оставяме в хладилника. Тестото няма да стане твърдо. Затова взимаме с лъжица и слагаме по малко на хартия за печене. Трябва да разстелете сместа в кръг. Печем само за 5 минути на 180 градуса. Вадим от фурната и веднага слагаме късметчето в средата и сгъваме. След това леко събираме двата края.
Швеция
Сладкото сърце на Скандинавия
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. сметана
джинджифил
кардамом
карамфил
индийско орехче
канела
смлени орехи
5 ч.ч. бяло брашно
10 г бакпулвер
корите от 1 лимон
корито от 1 портокал
Начин на приготвяне: На слаб огън стопяваме маслото. Добавяме захарта и меда. Оставяме да се охлади. Прибавяме сметаната, както и добавките по избор. Слагаме и орехите. Разбиваме добре. Едва тогава слагаме брашното и бакпулвера. Омесваме меко тесто и оставяме да пренощува в хладилника. После го разточваме. Нарязваме го с празнични формички. Печем върху хартия, но не за повече от 5 минути при 200 градуса. Когато изстинат и ги извадите от тавата, трябва да ги сложим в кутия с четвърт ябълка. Ако не се направи това, сладките ще станат твърди.
Израел
Прегрешението на равина
Необходими продукти:
300 г брашно
7 г бакпулвер
200 г масло
1/2 ч.ч. портокалов сок
3 жълтъка
1-2 с.л. захар
За крема:
4 белтъка
180 г захар
Начин на приготвяне: Първо разбиваме маслото и жълтъците. Постепенно добавяме брашното и портокаловия сок. Разделяме тестото на три. Оставяме го да почине за малко и през това време правим крема от белтъците и захарта. Можем да добавим по желание и крем от нишесте. Всяка част се разточва на правоъгълник. Слагаме една трета от крема. Навиваме на руло и режем на филийки. Подреждаме ги в тава. Печем за 20 минути при 160 градуса.