Правилата на сервирането

Правилата на сервирането Лакомник

Крем супите се поднасят в чаши с дръжка

Правилата на сервирането
Автор:Лакомник

Правилното поведение на масата се усвоява още от най-ранно детство. Въпреки това някои детайли убягват на мнозина. Ето основните правила, които ще ви избавят от неудобните моменти, когато сте на гости или в ресторант, или пък вие сте домакинята.

 

Не забравяйте, че на масата трябва да бъдете внимателни не само към начина си на хранене, но и към околните. Ако сте поканени на вечеря и се окаже, че храната, която ви се сервира, не е по вкуса ви, добрите маниери изискват да опитате поне малко от нея, за да не обидите домакинята.

 

Салатите

Когато салатите са поднесени като гарнитура в малки чинийки или в отделни салатиери, се ядат с вилица. Сокът от салатата не се консумира с лъжица, той трябва да остане в чинията. От общата салатиера всеки си слага салата в своята чиния с помощта на по-големи лъжица и вилица. "Розичките" от репички или целина могат да се вземат с ръка, да се отхапе от тях и остатъкът да се остави в края на чинията или в предназначената за отпадъци купичка.

 

Супите

Супите се поднасят в дълбоки чинии, а бульоните и крем супите - в порцеланови чаши с една или с две дръжки. Те се ядат с лъжица с дясната ръка, като чашата се придържа с лявата. И само остатъкът от негорещия бульон може да се изпие направо от чашата. Ако в супата има едри парчета зеленчуци или топчета от кайма, можете да ги раздробите. Не наклонявайте чинията нито към себе си, нито в противоположната посока при опитите си да доядете останалата на дъното супа.

 

Риба

За рибните блюда са нужни специални прибори – нож с формата на лопатка и виличка с три зъбчета. Рибата се яде на части. Отначало се отделя месото от костите на горната й част. След като то бъде изядено, рибата се преобръща и действието се повтаря още веднъж. Ако в устата ви попаднат малки кости, с помощта на вилицата трябва да ги отстраните дискретно и да ги оставите в края на чинията си или в чинийката за отпадъци. Ако липсват специални прибори за риба, можете да използвате две вилици. С вилицата в лявата ръка се храните, а вилицата в дясната ви помага да разделяте рибата. Рибният нож се използва за разрязване на рибните кости.

 

Месо

Печеното месо се консумира с помощта на нож и вилица. Ножът се държи в дясната ръка, а вилицата - в лявата. Ако са ви поднесли варено или просто голямо парче месо, трябва да го режете парче по парче, а не наведнъж. Така то няма да изстине бързо и ще запази по-дълго вкусовите си качества.

Когато се отделя месото от костта, то се придържа с вилицата в лявата ръка. А с ножа в дясната се отстранява костта, която се поставя на края на чинията. Само костите на малките птици могат да се хващат с ръка и внимателно да се изяжда месото около тях.

 

Хляб

Хлябът и питките се вземат с ръка от обща чиния като човек се старае да не докосва останалите парчета в нея. Десертът също има своите специфики. Компотът се поднася в купичка или в чаша и се яде с лъжичка. Костилките от плодовете се оставят внимателно върху лъжичката, а после в чинийката, предназначена за отпадъци. Тортите и баниците се поднасят на масата нарязани и се преместват от общата чиния в индивидуалните с помощта на лопатка, щипки или голяма вилица.

 

Сладкиши

Бисквитените сладкиши се ядат с виличка или с чаена лъжичка.

Сладкишите, които се поднасят върху малка салфетка се вземат с ръка и за тях не се използват прибори. От козунаците и от всички тестени изделия, които могат при късане да се натрошат, трябва да се чупят малки парчета. Парченцата от голяма баница се ядат с помощта на нож и вилица, а малките банички - с пръсти.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц