Постна питка



Приготвяне
1 час
Порции

8

Начин на приготвянe
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката, дряновата клонка, копчето и червеният конец, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки с традиционни мотиви върху питката - грозд, слънце, кръст или според фантазията. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180°С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Анкета

Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп