Португалската кухня е микс от европейски и арабски вкусове

Португалската кухня е микс от европейски и арабски вкусове Лакомник

Рибата и задушените зеленчуци са в изобилие

Португалската кухня е микс от европейски и арабски вкусове
Автор:Лакомник

Португалия е държава на наследници на големи откриватели и корабоплаватели.  Нейната съвременна кухня е оформена от една страна от нашествениците, т.е. римляните и арабите, а от друга – от екзотичните подправки, пренесени от пътуванията до Новия свят.

 

Ястията на португалската маси свързват простотата на вкусовете и екзотиката на коренните подправки. Римляните внесли в португалската кухня чесъна, а арабите: ориза, бадемовите дървета, лимоновите насаждения, смокините и прасковите.

Любителите на сладки изделия трябва да опитат бонбоните от бадемова маса и белите топчета от захар, пълнени с пухкава бадемова маса.

За най-известното ястие на португалската кухня се смята „Бакалхау”, т.е. сушена и осолена треска, приготвяна по различни начини. Вярва се, че португалците притежават толкова начини за приготвяне му, колкото дни има годината. Най-много измежду тях са рецептите с броколи, царевица, лук, чушка, карфиол и грах.

Португалците вместо салати от пресни зеленчуци предпочитат ястия приготвяни от задушени, варени или запечени зеленчуци в комбинация с месо, риби или с морски дарове.

 

Салата от спанак с топъл бекон

 

Време за приготвяне – 10 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

8 връзки спанак

2 твърдо сварени яйца, обелени и нарязани на кръгове

8 парчета едро нарязан бекон

3 с.л. винен оцет

1 ч.л. захар

½  ч.л. горчица

сол и черен пипер на вкус

4 големи печурки, нарязани на средно големи парчета

1 малка глава червен лук, много тънко нарязана

зехтин

Приготвяне

Запържете бекона в малко зехтин, а при изваждане го сложете върху кухненска хартия, а от мазнината отделете 3 с.л. След това на средна температура сложете оцета, захарта и горчицата. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете спанака, прибавете към него гъбите, лукът, дресинга с оцета и топлия бекон. Сервирайте на момента, като отгоре наредите нарязаните на кръгове яйца.

 

Зелена супа

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

150 г италианско зеле

60 г суха чеснова наденица или чоризо

1,5 големи картофа (около 250 г)

750 мл вода

1 к.л. сол

1/4 ч.ч. зехтин;;червен пипер на вкус

Приготвяне

Италианското зеле трябва да се измие със студена вода. След това трябва да отделите листата от главата и да ги нарежете на тънки ивици. Така приготвеното зеле трябва да оставите за половин час. Наденицата трябва да се надупчи с вилица на няколко места и да се свари във вода на силен котлон. След като водата заври, намалете котлона и варете 15 минути. След това подсушете и нарежете на парчета. Обелете картофите и варете в подсолена вода 15 минути. Извадете картофите и внимателно намачкайте на пюре. След това го върнете обратно в тенджерата с водата от картофите. Добавете зехтина и сварете. Нарязаното зеле изсипете в тенджерата и варете 5 минути. Поставете наденицата и варете още 3 минути.

 

* В северната част на Португалия caldo verde – зелената супа,  е най-популярното народно ястие. За супата „калдо верде” се използват листата на зеле наричано „кюве галега”. То не става на глава, а единствено пуска през цялата година единични листа. Може да се замени с италианско зеле, което както португалското трябва да се добави към супата след като предварително е много дребно нарязано.

 

Сочни скариди в хрупкав бекон

 

Време за приготвяне – 10 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

5 парчета бекон (около 250 г)

24 скариди, обелени

черен пипер

1 с. л. зехтин

2 нарязани лимона

Приготвяне

Ако е необходимо нарежете бекона на тънки парчета, като ги увиете добре около скаридите. След това с шиш ги набодете през най-дебелата част и на опашката, като се уверите че са добре прикрепени. Подправете с черен пипер и ги намажете със зехтина. Може да ги приготвите както във форма за печене, така и на грил. Ако печете на грил или барбекю, гответе не повече от 4 минути. Ако печете в тава – гответе около 8-10 минути на 200 градуса. След като са готови обилно ги поръсете с лимонов сок.

 

Омлет по португалски

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

зехтин за пържене

150 г картофи, обелени, нарязани и леко поръсени със сол

1 малка глава лук, нарязана на дребно

3 пасирани скилидки чесън

5 яйца

сол на вкус

лимон за подправяне

Приготвяне

Загрейте зехтина и в него поставете нарязаните картофи. Старайте се картофите да не залепват, обръщайте ги периодично и ги пържете за около 5 минути на средна температура. След това прибавете лукът и чесънът и гответе до готовност на

картофите. Изцедете мазнината, като отделите от нея 3 с. л. През това време в голяма купа разбийте добре яйцата. Сложете ги в нагорещената мазнина, така че да покриете цялото дъно на тигана. Пържете за около 1-2 минути от едната страна, след това внимателно обърнете и от другата. След като омлета е готов отново внимателно го преместете в чиния. сложете вътре плънката и го сгънете на две. Ястието се сервира се още топло.

 

Супа от карфиол

 

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

2 ч. л. зехтин

1 ч. л. масло

2 стръка праз лук, измит и нарязан на дребно

1 китка карфиол, разделена на части

1 картоф, нарязан на кубчета

6 чаши пилешки бульон

1 скилидка пасиран чесън

сол и черен пипер на вкус

2 с. л. ситно нарязан магданоз

Приготвяне

Загрейте зехтина и маслото в тенджера. Прибавете лукът и пържете за около 10 минути. След това добавете карфиола, картофите и бульона. Подправете със сол и черен пипер. Покрийте с капак и оставете да ври за около 20 минути, докато карфиола и картофите са готови. След това оставете да изстине малко и пасирайте супата. Въртене отново в тенджерата да се стопли и поднесете супата поръсена с магданоз.

 

Хрупкави картофи с домати

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

4 големи картофа

1 средна глава лук, нарязана на дребно

4 с. л. масло

2 големи домата, нарязани на дребно

сол и черен пипер на вкус

3-4 чаши вода

Приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на не много дебели кръгове. Затоплете маслото в тиган, прибавете лукът и пържете до златисто. След това прибавете и картофите, доматите и водата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Покрийте с капак и гответе докато картофите са готови, около 30 минути.

 

Фейжоада

 

Време за приготвяне – 2 часа

Порции – 8-10 бр.

 

Продукти

1/2 кг червен боб

250 г свински уши

400 г джолан

500 г португалска свинска наденица

50 г пушен шпеков салам

15 мл зехтин

1 гл. лук

1 вр. магданоз

1 дафинов лист

1 скилидка чесън

бял пипер на вкус

червен пипер

сушени люти чушлета на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Накиснете боба за 12 часа. След това го сварете във водата, в която е бил накиснат. Извадете друга тенджера и сварете в нея месните съставки на ястието. След сваряване, нарежете месото на малки парчета, а наденицата на кръгчета. В голяма тенджера, загрейте зехтина и запържете лука, до зачервяване. Към това прибавете боба с половината вода, в която се е варил. След това добавете месото с другата половина вода, в която се е варил. Следващата стъпка – подправете соса и добавете останалите съставки. Всичко трябва да се вари до получаване на кремообразен сос.

 

* Фейжоада е едно от най-известните португалски ястия. В зависимост от региона, в който е приготвяна, получава различни вкусове. Посочената рецепта е характерна за северния регион на страната.

 

Бадемови бонбони

 

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 6-8 бр.

 

Продукти

650 г настърган шоколад (разделен на 2)

2 ч. ч. масло

500 г кафява захар

1 ч. ч. смлени бадеми

Приготвяне

Загрейте фурната до 100° С. Постелете тава с размери 36х46 см. с хартия за печене и я намажете с олио. Изсипете половината от настъргания шоколад в тавата. Сложете я във фурната докато шоколадът се разтопи, около 5 мин. Извадете от фурната и размажете разтопения шоколад по дъното на тавата.

В голяма желязна тенджера, на умерена температура смесете маслото и захарта. Като бъркате непрекъснато, загрейте сместа до около 150° С или докато малко количество от сместа, пуснато в студена вода оформи твърда нишка. Веднага след като това стане махнете от огъня. Прибавете 3/4 ч. ч. от смлените бадеми и разбъркайте. Изсипете сместа върху разтопения шоколад, като я размажете равномерно.

Поръсете останалия настърган шоколад върху бадемовия слой. Той ще се разтопи от топлината на долния слой. Разпространете го равномерно. Изсипете останалите бадеми върху шоколада.

Нарежете на квадратчета или оставете да изстине и начупете на парченца. Охладете напълно преди да извадите от тавата. Може да омесите и като топчета.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц