Пищно меню, по турски

Пищно меню, по турски Лакомник
Пищно меню, по турски
Автор:Лакомник

Понякога човек има нужда да си хапне както подобава - по-пищно и по-бавно. В това отношение няма по-подходящи ястия от турските. Пригответе се за тежки, но и богати специалитети, които веднага ще ви накарат да си позволите един мързелив следобед след хапването в средата на деня.

 

Гьозлеме

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

масло

За плънката:

300 г телешка кайма

1 глава лук

магданоз

сол

черен пипер

лют пипер

Начин на приготвяне: Започваме от тестото. То се забърква от брашното и солта. Добавяме малко вода и замесваме тестото. Оставяме го за половин час.  През това време правим плънката. Започваме от лука, нарязан на ситно. Пържим го заедно с каймата. Поръсваме с подправките. Махаме от огъня и добавяме пресния магданоз. Тестото се дели на 8 парчета. Всяка се разточва в кръг. На половината се слага плънка. Затваря се с другата половина. Печем всяко от гюзлеметата на загрят тиган без мазнина, но на висока температура. Когато ги извадим, ги поръсваме с разтопено масло.

 

 

Кестени в сироп

Необходими продукти:

200 г кестени

захар

1 ч.ч. вода

ванилия

Начин на приготвяне: Кестените се пекат по традиционния начин. Правим разрез от острата страна на кестена. Печем за около 20 минути. Когато станат готови, трябва веднага да ги извадите и да ги обелите, докато са още горещи. После това става почти невъзможно. През това време слагаме да се вари сиропът, в който те ще се потопят. Слагаме да заври водата, заедно със захарта и ванилията. Варим само пет минути. Добавяме кестените. Засилваме котлона и оставяме кестените да се варят поне час. Спираме котлона и ги оставяме да изстинат напълно в тенджерата и в сиропа.

 

 

Хляб

Необходими продукти:   

250 г брашно

100 мл вода

сол

Начин на приготвяне: Смесваме внимателното продуктите, докато получим меко тесто. Делим го на малки топки. Оставяме за половин час. След това разточваме всяка на много тънко. Печем всяка от питките на силно загрят, но сух тиган. Печем и от двете страни. Когато станат готови, се оставят да изстинат добре. Когато решите да ги консумирате, трябва да ги навлаждите, за да могат да се огъват, без да се чупят. По желание, можете да добавите плънка и да го завиете като дюнер.

 

 

Искендер кебап

Необходими продукти:

300 г телешко бон филе

доматено пюре

2 глави лук

2 скилидки чесън

масло

арабски хляб

млечен сос

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на тънки филийки. Слагаме го в дълбок тиган и запържваме с маслото. Подправяме. В отделен съд смесваме доматеното пюре, заедно с лука и чесъна. Разбъркваме ги и ги запържваме. Оставяме да къкри, докато остане само на мазнина. Взимаме чиниите за сервиране и на дъното накъсваме от арабските питки. Огоре ги поливаме с масло, запържено само с червен пипер. Подреждаме месото отгоре. Заливаме обилно с доматения сос. Млечният сос се прави от кисело мляко и чесън. Той се слага като добавка, отстрани на чинията.

 

 

Имамбаялдъ

Необходими продукти:

2 патладжана

2 глави лук

2 скилидки чесън

3 домата

зехтин

магданоз

захар

2 с.л. лимонов сок

сол

 

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера оставяме да заври вода. Пускаме патладжаните вътре само за около 10 минути. Вадим ги и ги оставяме настрана. Запържваме лука, а после и чесъна в зехтина. Добавяме доматите, предварително настъргани на ренде. Задушаваме за 10 минути. Поръсваме с магданоз. Патладжаните се разрязват на половина. Изгребваме вътрешността им. Добавяме я към зеленчуците. Поръсваме с лимоновия сок. Пълним патладжаните с плънката. Поръсваме с още малко зехтин. Печем за 45 минути при 180 градуса. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц