Домашна вкусотия за закуска и хапване по всяко време
За тестото първо се разтваря маята в млякото, като предварително е затоплено до около 40 градуса. Добавя се 1/2 ч.ч. брашно и захарта. Разбърква се добре - да се получи гъста каша. Оставя се да втаса около 15 минути. Прибавя се готовата смес към останалите продукти - брашно, вода, зехтин, и започва да се меси. Тестото трябва да стане еластично и меко. Оставя се тестото да втаса около 1-2 часа (да удвои размера си двойно). През това време се приготвя доматената паста, като се смеси в тиган доматеното пюре с ригана, мащерката, зехтина, щипка захар и сол. Оставя се сместа да поври, докато се редуцира наполовина. Готовото тесто се разточва тънко и с помощта на кръгла форма се изрязват основите за пицетите. Намазват се едната половина от пицети с готовата доматена паста и се поръсват с настърган кашкавал. Отгоре се добавя ситно нарязаното филе. Подправя се с риган и мащерка. Другата половина от пицетите се намазват с песто и се поръсват с настърган кашкавал. Пекат се върху хартия за печене на 240°С градуса около 7-8 минути.