Размийте маята в топла вода. Оставете на топло за 5 минути. Прибавете 2/3 от брашното и солта. Омесете тесто, като постепенно прибавяте останалото брашно.
Месете 10 минути упорито. Трябва да получите гладко и еластично тесто. Оформете го на топка и го покрийте и оставете да втасва на топло около 1 час. Тестото е втасало, когато удвои обема си двойно. Сложете тестото на набрашнена повърхност и разтеглете първо с ръце, а после разточете с точилка в кръг с диаметър около 25 см.
Поръсете тестото равномерно със сиренето. Смесете пестото, каперсите, чесъна и магданоза и ги разпределете върху тестото.
Най-отгоре наредете доматчетата. Ако са сушени и консервирани в зехтин, ги отцедете старателно, а ако са чери - нарежете ги на четвъртинки и не оставяйте сока им да изтече. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 15 минути като следите процеса, за да не изгори.
Украсете със свежи листа от рукола и поръсете с няколко капки зехтин за аромат.
*Сос песто се продава готов в бурканчета. Може да го приготвите и от пасирани свежи подправки като босилек, мащерка и риган, омесени със зехтин и смляна морска сол.