Пица със сирене и домати

Пица със сирене и домати Лакомник
Пица със сирене и домати
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
ПИК
Лакомник Необходими продукти

150 г сирене рикота

150 г песто

4 скилидки чесън, счукани

2 супени лъжици каперси

30 грама магданоз, нарязан на едро

12 чери доматчета (може и сушени)

рукола за гарниране

За тестото:

125 мл топла вода

1 ч.л. суха мая

175 г брашно

1/4 ч.л. сол

 

Начин на приготвянe

Размийте маята в топла вода. Оставете на топло за 5 минути. Прибавете 2/3 от брашното и солта. Омесете тесто, като постепенно прибавяте останалото брашно.

Месете 10 минути упорито. Трябва да получите гладко и еластично тесто. Оформете го на топка и го покрийте и оставете да втасва на топло около 1 час. Тестото е втасало, когато удвои обема си двойно. Сложете тестото на набрашнена повърхност и разтеглете първо с ръце, а после разточете с точилка в кръг с диаметър около 25 см.

Поръсете тестото равномерно със сиренето. Смесете пестото, каперсите, чесъна и магданоза и ги разпределете върху тестото.

Най-отгоре наредете доматчетата. Ако са сушени и консервирани в зехтин, ги отцедете старателно, а ако са чери - нарежете ги на четвъртинки и не оставяйте сока им да изтече. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 15 минути като следите процеса, за да не изгори.

Украсете със свежи листа от рукола и поръсете с няколко капки зехтин за аромат.

 

*Сос песто се продава готов в бурканчета. Може да го приготвите и от пасирани свежи подправки като босилек, мащерка и риган, омесени със зехтин и смляна морска сол.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц