Пица “Венеция”

Пица “Венеция” Лакомник
Пица “Венеция”
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
500 г брашно
320 мл газирана минерална вода, на стайна температура
15 г прясна или 5 г суха мая
10 г сол
1 ч.л. захар
50 мл зехтин
За отгоре:
2 с.л. доматен сос
200 г салам
малко гъби по желание
2 яйца
150-200 г кашкавал
риган
сол
50 г царевица
чеснов сос
За чесновия сос:
200 г майонеза
250 г кисело мляко
2-3 скилидки чесън
10 г копър и малко сол на вкус

Начин на приготвянe

Разтворете маята в топлата газирана вода (но не вряла) заедно със захарта и оставете да се активизира на топло за 10-15 минути. Пресейте брашното и го добавете към маята заедно със зехтина и солта. Замесете тестото за около 10 минути, докато се получи гладко и еластично. Оформете го на топка, поръсете го леко с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час. От тестото може да приготвите една голяма пица. Разточете го на блат за пица и го сложете в подходяща тава, посипана с брашно, за да не залепне. Отгоре намажете с доматения сос, филийки гъби (по желание), салам, царевица и полейте със струйка зехтин. Поръсете с малко сол и разпределете настъргания кашкавал, а отгоре риган. Сложете пицата да се пече в загрята фурна на 180-200°C за 30 мин. Към края чукнете яйцата отгоре и запечете до готовност. Поднесете пица „Венеция” още гореща. А отгоре по желание - чеснов сос.

Сосът:

Чесънът и копърът се режат на ситно и се бъркат с киселото мляко, солта и майонезата. Разбиват се с пасатор и е готов.

Добър апетит!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц