Питка “Ананас” с плънка (стъпка по стъпка)

Питка “Ананас” с плънка (стъпка по стъпка) Лакомник
Питка “Ананас” с плънка (стъпка по стъпка)
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
5
Автор
Петя Славчева, Кюстендил
Лакомник Необходими продукти

700 г брашно
по щипка сол и захар
2 с.л. оцет
2 с.л. олио
7 г суха мая
За плънката:
1 кренвирш
100 г кашкавал
50 г сирене
100 г топено сирене
(3 бр. от триъгълничетата)
2 с.л. майонеза
1 жълтък

Начин на приготвянe

Брашното се замесва по стандартния начин - прави се кладенче, слагат се солта, захарта, олиото и оцетът, прибавя се маята, разтворена в 150 мл хладка вода или прясно мляко, и се замесва. От време на време се долива още хладка вода, докато стане меко тесто, което да не лепне по ръцете. Оставя се да втасва на топло. След това се премесва отново и тестото се дели на 3 топки, от които 2 еднакви и 3 по-малки.

Разточва се или с ръка се тегли под формата на ананас, след което се намазва кората с малко олио и се разпределя майонезата. Слагат се нарязаният на ситно кренвирш, натрошеното сирене, кашкавалът на кубчета и топеното сирене на кубчета.

Прави се втора кора, като се гледа да бъде съвсем малко по-голяма от предната, за да може да се захлупи и да покрие първата кора и се притиска по краищата хубаво да се залепят двете кори. След това с вилица се надупчва на няколко места.

Третата топка се разточва на тънък лист и с помощта на малка кръгла форма (аз използвах капачка) се изрязват кръгли форми и се редят отгоре леко застъпени, за да оформим ананаса. След което се оформя горната част като малко калпаче, което всъщност е зеленото на ананаса.

Като всичко вече е завършено, с малка четка се намазва питката с разбит жълтък и се пече в умерена фурна на 180°С до готовност.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц