Топкулинарът на републиката Иван Звездев представя специалната си зелева салата за ракия.
Необходими продукти:
1 зелка (400 г)
2 стръка праз лук
1 ч.ч. дървесни гъби
2 печени червени чушки
6 с.л. олио
5-6 зърна черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на фини ивички, зелето - на едро, а чушките – на жулиени. Попарваме зелето във вряла вода за 1-2 мин, след което веднага го обливаме със студена. Заливаме с вода гъбите и изчакваме да набъбнат. В загрято олио изпържваме за кратко черния пипер. Добавяме една част от праза, изчакваме го да омекне. Поръсваме с червен пипер. В купа смесваме зелето, суровия праз, чушките и гъбите. Отгоре поливаме с омекналия праз лук. Посоляваме, поръсваме с оцет и захар. Разбъркваме, охлаждаме и поднасяме.
Предястието е подходящо за ракия.