Печено пиле в медено-лимонена марината

Печено пиле в медено-лимонена марината Лакомник
Печено пиле в медено-лимонена марината
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 пиле около 1,400 кг

3 лимона

2 с. л. растително масло

2 корена копър

6 стръка мащерка

250 мл пилешки бульон

1 с.л. мед

1 с.л. шери

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвянe

Загрейте фурната до 180 градуса. Измийте внимателно пилето и го подсушете. Измийте лимоните в гореща вода и ги подсушете, като настържете кората на ренде. Половината от получената кора смесете с 1 с. л. зехтин, подправете със сол и черен пипер. С готовата марината намажете пилето от всички страни. Останалия лимон нарежете на едри парчета и ги сложете в пилето. Завържете краката на пилето.

Копърът нарежете на половина и го поставете в огнеупорна форма за печене. След това върху него поставете пилето. Измийте на течаща вода мащерката и я подсушете. Сложете няколко стръка върху пилето и го запечете във фурната за около 55 минути. Периодично го поливайте със сока.

Смесете меда с шерито, останалата кора от лимона и 1 с. л. растително масло. Увеличете фурната на 250 градуса. Извадете пилето и го намажете със сместа от меда. След това го върнете отново и го запечете за още 5 минути, докато хване златиста коричка.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц