Перлата на Европа е Португалия

Перлата на Европа е Португалия Лакомник
Перлата на Европа е Португалия
Автор:Лакомник

Една от най-красивите държави в Европа – Португалия от години привлича авантюристите заради прекрасната си природа. Можете обаче да се докоснете и до стотиците уникални специалитети на страната, превърнали се в част от културата на местните хора. Основна част от менюто, разбира се, е рибата. Най-често ще ви сервират треска.

 

Пилешко

Необходими продукти:

8 пилешки бутчета

1 глава лук

125 г гъби

дафинов лист

1 чушка

1 лимон

1 с. л. олио

Начин на приготвяне: Първо приготвяме соса. Разбъркваме заедно сокът и настърганата кора от лимона. Нарязваме и чушката на ситно. Можем да добавим и лют пипер. Слагаме сместа да се вари за около 15 минути. Пюрираме и добавяме олио и сол.  Пилешките бутчета се запържват на голям дълбок тиган, докато  хванат лека коричка. След това нарязваме лука и гъбите за кратко. Добавяме подправките. Заливаме с чаша вода. Прибавяме от соса. Оставяме да къкри за 35 минути. Сервираме веднага.

 

Скариди

Необходими продукти:

300 г пъпеш

7 тигрови скариди

3 кралски скариди 

сокът от 1/2 портокал 

1 с. л. зехтин 

1 с. л. кетчуп 

майонеза 

копър 

2 с. л. лимонов сок 

1 с. л. зехтин 

Начин на приготвяне: Месото от пъпеша правим на топчета с помощта на лъжица за сладолед. Скаридите приготвяме на пара за около 4 минути. Почистваме ги добре. Овкусяваме ги с копъра, зехтина и лимоновия сок. Добавяме и останалите съставки. Разбъркваме добре, но леко, за да не развалим топчетата. Правим канапе от марулята. Отгоре подреждаме топчетата. Скаридите се поставят отгоре.  По този начин се получава цяло плато, от което всеки да си взима.

 

Треска 

Необходими продукти:

500 г филе от треска

3 картофа

3 глави лук

450 г бяло зеле

6 маслини

1 кисела краставица

зехтин

оцет

Начин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да се вари около 10 минути. Когато станат готови, ги оставяме настрана. Лукът и картофите се сваряват за същото време. Наситняваме зелето и го добавяме към зеленчуците. Варим още 10 минути. В голяма купа смесваме всичко и разбъркваме леко. Отделно правим дресинг от зехтин, оцет, сол, черен пипер и поливаме готовото рибено ястие.

 

Яйца

Необходими продукти:

3 яйца

2 филийки хляб

оцет

сол

доматено пюре

масло

черен пипер

Начин на приготвяне: Слагаме да заври тенджера с вода, сол и оцет. След това директно чукваме двете яйца във водата. Оставяме ги да се варят 3 минути. Вадим ги с решетъчна лъжица. Панираме филийте – първо ги потапяме в яйце, а после пържим в масло. Оставяме хляба малко да изстине и слагаме върху всяка филия по едно от варените яйца. Поръсваме с черен пипер. Поливаме леко с малко доматен сос.

 

Свинско

Необходими продукти:

1 кг свинско месо

2 глави лук

4 домата

4 ябълки

бяло вино

черен пипер

карамфил

майорана

дафинов лист

канела

пащърнак

Начин на приготвяне: Месото се обработва цяло, без да се реже. Боде се с вилица от всички страни. Посоляваме. В отделна купичка смесваме виното и всички подправки. Заливаме месото и го оставяме на студено за поне час. През това време обелваме и нарязваме лука, ябълките, доматите и пащърнака в дълбока тава. Слагаме месото отгоре и го заливаме с маринатата. Добавяме зехтин. Печем в умерена фурна за 2 часа под фолио. Проверяваме от време на време дали е готово.   

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц