За босилковия зехтин
Сварете листата от босилека в 4 чаши подсолена вода. Изцедете водата и изстудете листата под студена струя течаща вода. Изсушете босилека и го пасирайте заедно със зехтина. Подправете със сол и черен пипер на вкус. С помощта на цедка прецедете зехтина от босилека.
Посолете добре нарязаните патладжани и ги оставете да престоят 45 минути, след което ги изцедете от събралия се сок.
През това време загрейте зехтин на умерена температура и прибавете праза, сол на вкус и го запържете за около 5-7 минути, докато омекне добре. Когато е готов го преместете в отделна купа.
В нов тиган загрейте малко количество зехтин на умерена температура. Прибавете половината от нарязаните патладжани и ги подправете със сол при необходимост. Запържете ги за 5 минути, или докато не придобият златисто кафеникав цвят. С помощта на шпатула ги обръщайте редовно, за да не залепнат. Прибавете 2 с.л. оцет и покрийте с капак, като ги оставите така 5-7 минути. След това прибавете втората част от патладжаните, отново оцет и покрийте. Когато са готови ги преместете в купа и ги покрийте с капак, за да останат топли.
При сервиране сложете парче моцарела в чиния за сервиране. Върху всяко парче сирене сложете 5 парчета патладжан, 1 с.л. праз лук, поръсете с босилков зехтин и каперси за украса. Подправете със сол и черен пипер при необходимост.