Певицата Ирина Флорин показва стройна фигурна, на която може спокойно да й завиждат далеч по-млади от нея колежки. Според нея тайната на здравословния живот и тънката талия е да се яде от всичко, но не в големи количества. Два пъти в годината тя пости, а през останалото време не се ограничава в кухнята, просто се старее да готви с качествени продукти.
Необходими продукти:
4 парчета патешки гърди
3 стръка мащерка
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
шарен пипер на вкус
За гарнитурата:
400 г лингуини или друг вид плоска паста
3 с.л. зехтин
200 г пресни или консервирани челядинки или печурки
1 скилидка чесън ситно нарязана
2 с.л. пресен магданоз
12 едри зелени маслини с чушка, нарязани
4 с.л. нарязани сушени домати сол
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кожата на патешките гърди се нарязва на "баклавички". Посоляват се, поръсват се с пипера и се слагат с кожата надолу да се запържат 5 мин. в тиган със загретия зехтин на умерена температура. Обръщат се, поръсват се с мащерка и се слагат за 5 мин. във фурната на 200° С. Намазват се с мед и се пекат още 5 мин. Изваждат се от фурната, покриват се и се оставят да почиват 5 мин. Пастата се слага в поне 4 л вряща подсолена вода с 1 с. л. зехтин и се вари според инструкциите на опаковката. Прецежда се и се запазва 1 ч. ч. от водата. Останалият зехтин се загрява и в него се сотират гъбите с чесъна за 3–4 мин., след което се прибавят маслините, магданозът и сушените домати. След 1 мин. се сваля от огъня. Пастата се разбърква със соса и се прибавят няколко лъжици от водата, в която са сварени лингуините. Ако изглеждат сухи, се прибавя още малко вода и лъжичка ароматен зехтин.