

Родената в Родопите народна певица Валя Балканска е ненадмината в приготвянето на традиционни български ястия. Шарен боб, пататник, родопска баница са само част от специалистите й. Певицата се придържа към традиционните рецепти и рядко си позволява да експериментира.
Необходими продукти:
500 г картофи
3 яйца
150 г сирене
200 г масло
150 г брашно
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 ч.л.сол
джоджен
Начин на приготвяне:
Брашното, водата, оцета, олиото и солта се смесват. Тестото започва да се меси. След като е готово се разделя на две топки и всяка една започва да се точи. Едната кора се слага на дъното на тава като краищата се оставят да излизат от съда.
Приготвяне на плънка:
Картофите се белят и се рендосват. След това се прибавят яйцата, сиренето, джоджена и солта. Плънката се поставя върху първата кора. кората кора захлупва първата и застъпва краищата на кората. После се изрязва периферията на корите с лъжица. Двете кори се загъват заедно 2-3 см. Горната остава отдолу, долната отгоре. Пататника се пече в тиган около 20-30 минути и се обръща през няколко минути.
