Неустоимо предложение за лесен домашен десерт
започнете от блата. Разбийте много добре яйцата със захарта докато увеличат обема си и побелеят. Смесете брашното с бакпулвера и пресейте. Добавете на 3-4 пъти като разбърквате сместа. Опечете блат с размера на формата, в която ще направите парфето. Оставете да се охлади.
Приготвяне на парфето: желатина изсипете в съд удобен за загряване. Залейте го със сто мл. студена вода и разбъркайте. Оставете за 10 минути да набъбне. Рикотата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Разбивате рикотата с миксер като добавяте захарта към нея.
Разбивате отделно киселото мляко също с миксер и отделяте от него 200 гр., а останалото добавяте към рикотата и разбивате с миксера да се смесят добре. Набъбналият желатин слагате на водна баня да се стопи. Към добре разтвореният на водна баня желатин добавяте оставеното кисело мляко и разбърквате с лъжица.
При непрекъснато разбиване с миксера на средна скорост добавяте желатиновото мляко в основната смес с рикота. Наливате във формата и отгоре внимателно поставяте изстиналият блат, който е с размера на формата, в която желирате. Поставяте
формата за минимум 4 часа в хладилник (винаги оставям за една нощ). Преди да обърнете готовото парфе с рикота, формата се потапя за 10-15 секунди в гореща вода. Слагате върху формата подноса или чинията и обръщате. Разбивате добре охладената сметана и украсявате отстрани с помощта на пош и накрайник. Поливате с гъст сироп или охладен шоколадов ганаш или сладък сос по ваш избор.