Религиозната държава пази вековни рецепти
От стотици години в зад стените на Ватикана се съхраняват истински библиографски съкровища. Сред тях се оказаха и някои рецепти, които все още се приготвят за папските обеди и вечери. От векове в лятна резиденция на светия отец - "Кастел Гандолфо" край Рим има и огромно стопанство с животни и лехи със зеленчуци, предназначени за най-висшите католически духовници.
Садят се картофи, карфиол и варива. Имението имало и собствен обор с повече от 25 крави, курник с 300 кокошки и дори кошери. Тайните издадоха от официалния вестник на миниатюрната държава "Осерваторе Романо". Изданието разказва още, че на територията на резиденцията има дори и малка мандра. По-голямата площ от земята пък е насадена с прасковени и кайсиеви дървета. Има отделна маслинова горичка, от която божиите служители си правят зехтин.
Шоколадов пудинг
Необходими продукти:
ванилия
1 1 /2 ч. прясно мляко
1/2 ч. сметана
1/3 ч. ч. захар
120 г горчив шоколад
5 жълтъка
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната до 275 градуса. В дълбока тенджера слагаме ванилията, млякото, сметаната и захарта. Оставяме го на котлона да заври. Разбъркваме докато захарта се разтвори. Добавяме шоколада, нарязан на ситно. Разбъркваме докато се стопи и махаме сместа от огъня преди да е закипяла. Преливаме в метална купа. Взимаме по-голям съд и го напълваме с ледено студена вода. Поставяме горещия съд в другия и разбъркваме сместа докато се охлади до стайна температура. Тогава идва ред на жълтъците. Разпределя се във формички. Приготвя се на водна баня. Важно е да ги извадите от фурната преди да се е опекъл напълно и центърът им. Когато станат готови, потопете дъното на всяка формичка в студена вода, за да може по-лесно да извадите сладкишите.
Пиле с лимон и зелени маслини
Необходими продукти:
За лимоните:
12 тънки резени лимон
зехтин
За пилето:
4 парчета обезкостени пилешки гърди
брашно
5 с. л. зехтин
1/2 ч. нарязани зелени маслини
2 с. л. изцедени каперси
1 1/2 ч. пилешкия бульон
5 с. л. масло
3 с. л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Резените лимон подреждаме върху хартия за печене. С помощта на четка ги намазваме със зехтин. Поръсваме и с малко сол. Загряваме фурната до 325 градуса и печем за около 25 минути. След това се заемаме с пилето. Нарязаното месо поръсваме със сол и пипер. Овалваме в брашно. Загряваме маслото в дълбок тиган. Пържим пилето по около три минути от всяка страна. В отделен съд разбъркваме маслините и каперсите. Доливаме вода и пилето и оставяме да заври. Добавяме още масло, както и лимона. Поръсваме с две от супените лъжици магданоз. Поръсваме със сол и черен пипер. Преди да се поднесе, се поръсва с останалия магданоз.
Задушени ребърца
Необходими продукти:
1/4 ч. зехтин
800 г свински ребърца
400 г лук
10 скилидки чесън
4 чушки
3/4 ч. л. червен пипер
100 г доматен сок
1 ч. пилешки бульон
1 ч. бяло вино
4 стръка мащерка
2 дафинови листа
500 г макарони (ригатони)
200 г чаши настърган пармезан
100 г магданоз
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото в голяма тенджера. През това време разделяме ребрата. Поръсваме всяко със сол и черен пипер. Запържваме ги от двете страни. Прехвърляме в дълбока купа. Идва ред на нарязаните на ситно лук, чесън, чушки и червен пипер. Тях задушаваме в същия тиган. После добавяме доматите. Прибавете месото към зеленчуковата смес. Доливаме виното, поръсваме с мащерката и дафиновия лист. Оставяме да къкри без капак около два часа. Готовото месо оставете да се охлади добре. Можете да го приготвите и ден преди да го поднесете. Добре е обаче ригатоните да направите непосредствено преди да сервирате. Те се сваряват в подсолена вода. Когато станат готови, се изцеждат от водата и към тях се добавят сирене, магданоз и малко сос от ребърца. В чинията подреждаме първо макароните и отгоре по няколко ребърца.
Карфиол със скариди
Необходими продукти:
1 глава карфиол
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 с. л. олио
1 с. л. кимион
1 ч. л. куркума
Чили
300 г скариди
1 1/2 ч. л. сол
2-3 фурми
кокосово мляко
1 с. л. оцет
Месото на един кокосов орех
За гарнитурата:
ориз басмати
Начин на приготвяне:
Месото от ореха трябва да смелите в блендер предварително. Заедно с него смелете и чесъна, половината от лука и около половин чаша вода. Другата половина от лука се запържва. Когато стане готов, към него се добавя и кокосовата паста. Поръсва се с подправките. Добавя се малко вода. Оставете да покъкри още няколко минути, но не трябва да завира бурно. Идва ред и на карфола, който е разделен на розички. Оставяме да се вари поне 15 минути. През това време обработваме скаридите. Слагаме ги в малка купа, посоляваме ги. Фурмите правим на каша и ги прибавяме към скаридите. Доливаме едва супена лъжица вода. Разбърква се добре. Към тази смес се добавя карфиолът. Полива се с кондензираното мляко и оцета. Смесваме всичко и оставяме да къкри за кратко, докато скаридите станат готови. Оризът се сварява и се използва като гарнитура.