Палитра от вкусове в румънската кухня

Палитра от вкусове в румънската кухня Лакомник

Предлагат българска салата, турско шкембе и гръцка мусака

Палитра от вкусове в румънската кухня
Автор:Лакомник

Румънската кухня съчетава в себе си вкусовете на няколко държави. Въпреки това има и региони със собствени рецепти като Трансилвания и Добруджа. Много голяма част от специалитетите им разбира се идват и от съседните страни. Там също можете да намерите турска шкембе чорба, австрийски шницели и гръцка мусака. В ресторантите в северната ни съседка често ще ви предложат и българска салата, която ние наричаме овчарска.  Комшиите ни предпочитат свинското месо пред останалите мръвки.

Макар че румънците са известни най-вече с мамалигата – качамакът, те имат много ценни и интересни рецепти. Част от тях ви представяме.

 

Гогол-могол

Необходими продукти:

12 жълтъка

150 г захар

кората на 1 лимон

60 г портокалов ликьор

60 г коняк

90 г розов мускат

360 г бисквити

Начин на приготвяне: Разбива ме жълтъците със захарта. Добавяме лимонената кора, ликьорът, конякът и виното. Всичко се разбива докато не стане като гъста сметана. След това отгоре украсяваме с бисквитите.

 

Кокоша супа

Необходими продукти:

150 г месо от кокошка

600 мл вода

2 картофа

1 морков

корен от магданоз

10 г брашно

20 краве масло

1 ч. л. оцет

40 г сметана

сол

червен пипер

Начин на приготвяне: Заливаме месото с подсолена вода и сваряваме. Вадим го от бульона и прецеждаме течността. Слагаме брашното на котлона, да се препече до светлобежов цвят. След като се охлади, се размива с малко количество бульон. Морковът, лукът и коренът от магданоза се нарязват и се задушават в масло. След това се добавя оцет или лимонов сок. Оставяме ги още малко на котлона. Настрани слагаме останалия бульон да ври и в него пускаме нарязаните картофи. Когато те станат готови, пускаме и останалите зеленчуци, които задушихме в масло. Сгъстяваме супата с размитото препечено брашно. Подправяме със сол и черен пипер. Така оставяме да ври още пет минути.

 

Мититеи

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

250 г говежда сланина

1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. ч. студен бульон

чесън

сирене

черен пипер

сол

оцет или лимонов сок

олио

Начин на приготвяне: Смиламе с месомелачка месото и сланината. Посоляваме ги и подправяме с черен пипер. Добавяме содата, която предварително е била разтворена в оцета или лимоновия сок. Също така слагаме и настъргано сирене на вкус. В каймата наливаме студения бульон и разбъркваме с лъжица. Оставяме сместа за едно денонощие в хладилника. След това отново вадим месомелачката, но слагаме накрайника за домашни колбаси. Пускаме каймата и разделяме на къси парчета. Печем ги на скара на дървени въглища. Тя трябва да е предварително загрята и намазана с парче говежда сланина. Щом започнат да се зачервяват, мажем с чесън и оцет.

 

 

Чулама

Необходими продукти:

200 г телешко месо

1 морков

1 глава кромид лук

корен от магданоз

1 с. л. краве масло

брашно

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета. Залива ме ги със студена вода, посоляваме и слагаме да се варят. След като водата заври, махаме пяната, която се образува отгоре. Добавят се морковът, лука, коренът от магданоза.  Оставяме ястието да се вари при слаб огън. Междувременно правим сос. Взимаме препечено брашно и го смесваме с маслото и малко бульон. После го кипваме. Вадим месото и зеленчуците от течността, в която са врели. Заливаме ги със соса и ги кипваме с него.

 

Олтянска салата

Необходими продукти:

100 г шунка

3–4 домата

2 краставици

2 сладки червени чушки

100 г листа от зелена салата

20 г пресен лук

150 г сирене

2 яйца

4 с. л. олио

1 с. л. лимонов сок

1 скилидка чесън

копър

смлян черен пипер

 сол

Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на парченца. Обелваме и нарязваме и краставиците. Почистваме чушките и ги режем на тънки колелца. Салатените листа се режат на едро. Правим и сос от лимоновия сок, пипера, счукания със сол чесън и копъра. При зеленчуците слагаме и нарязаната на тънки ивици шунка. Подправяме със соса и разбъркваме добре.

 

Цимес от картофи и сини сливи

Необходими продукти:

3-4 картофи

20–25 г стафиди

15 г сини сливи

10 г краве масло

5 г брашно

5 г захар

канела

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на ситно, почистваме сливите от костилките, а стафидите накисваме във вода. Заливаме картофите с малко топла вода и ги задушаваме. След 15 минути добавяме сливите, стафидите и брашното. То трябва да е предварително препечено и размито с 1 с. л. гореща вода. След още пет минути добавяме захарта, маслото и солта, както и канелата. Всичко се разбърква. 

Още по темата
Още по темата
Пригответе се за палитра от наслади от Ямайка
Ямайка е и ще си остане едно от най-прекрасните кътчета на света. Векове наред, на нейните брегове са акостирали кораби от цял свят. Всеки е носил със себе си...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц