Пилешко и телешко се преобразяват във водовъртеж от подправки
Пакистанските рецепти, подобно и на индйските, са изпъстрени с много подправки, които ще впечатлят всеки лакомник. Вкуснотиите там се приготвят и с едни от най-полезните растения на света като например джинджифилът. Благодарение на лютото в манджите пък, можете да помогнете да обмяната си да заработи по-бързо. Ястията, които сме подбрали обаче не са само за обяд или вечеря. Нихари, което означава сутрин, се прави именно за първото хранене за деня.
Питки роти
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. хладка вода
1 щипка сол
олио
Начин на приготвяне: Пресяваме брашното, заедно със солта. Добавяме постепенно вода. Замесваме гладко и еластично тесто. Оставяме го да втаса за 30 минути в купа, намазана с олио. Разпределяме тестото на малки топки в набрашнена тава. Разточваме всяка на питка. Печем в загрят сух тиган. Добре е той да е с дебело дъно. Печем и от двете страни за по 7 минути.
Пиле
Необходими продукти:
2 кг пилешки гърди
1 кг лук
50 г люти чушки
100 г настърган кокос
1/2 ч.л. лют пипер
2 ч.л. гарам масала
2 ч.л. коpиандър на прах
1 ч.л. Куркума
сол
1 ч.л. джинджифилова
1 ч.л. чеснова паста
400 г кисело мляко
300 г олио
Начин на приготвяне: Пилето се почиства добре и се нарязва на кубчета. В отделен съд смесваме подправките и чесновата паста. Мариноваме пилето вътре за около два часа. През това време запържваме лука до златисто. Добавяме и маринованото вече месо. Десет минути по-късно добавяме и киселото мляко. Доливаме 150 мл вода. Оставяме да ври 15 минути. Едва накрая добавяме кокоса и лютивия пипер. Оставяме да ври 20 минути.
Лучени бажи
Необходими продукти:
1 голяма глава лук
115 г брашно
2 ч.л. кимион на зърна
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кориaндър
1 бр. люта чушка
сол
олио
Начин на приготвяне: Нарязваме лука и лютата чушка на ситно. Смесваме в дълбок съд, заедно с брашното и подправките. Добавяме 8 с.л. Вода. Би трябвало да се получи каша. Загряваме олиото в тиган. Загребваме от сместа и пускаме в тигана да се пържи. Когато извадим готовите топки, трябва да ги оставим върху кухненска хартия, за да се оттече мазнината от тях.
Къри
Необходими продукти:
1 ч.ч. червен боб
3/4 ч.л. куркума на прах
4 ч.ч. вода
сол
1 люта зелена чушка
2 с.л. олио
2 глави лук
1 ч.л. млян джинджифил
1 ч.л. счукан чесън
2 ч.ч. домати
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. гарам масала
пресен кориандър
Начин на приготвяне: Оставяме боба накиснат във вода за една нощ. Сваряваме го, заедно с част от куркума, солта и чушката. Оставяме боба на страна. Запържваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме джинджифила и чесъна. Разбъркваме добре. Нарязваме на ситно и доматите. Добавяме ги към сместа. Поръсваме с кориандъра, кимиона и останалата куркума, както и масалата. Разбъркваме добре и добавяме боба.
Нихари
Необходими продукти:
1 кг телешко с кости
3 глави лук
2 с.л. брашно
сух джинджифил
1 пръчица канела
2 кардамонови зърна
2 дафинови листа
2 ч.л. гарам масала
1 ч.л. червен пипер
1 щипкa индийско орехче
1/2 ч.л. куркума, сол
1 с.л. Чеснова
1 с.л. джинджифилова паста
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
Начин на приготвяне: Загряваме добре маслото. Нарязваме лука на полумесеци и пържим до златисто. Вадим го от мазнината и в същата добавяме месото с гарам масала, млякото и джиджифилова паста, както и чесновата. Поръсваме със солта, лютия пипер, канелата и куркумата. Слагаме и дафиновите листа. Идва ред на индийското орехче и кардамона. Разбъркайте и долейте вода, докато покрие месото. Оставяме да се готви на слаб огън за 2-3 часа. Когато стане готово, добавяме и брашното. Готвим още десет минути. Гарнираме с пържения лук.
Кебап
Необходими продукти:
250 г телешка кайма
50 г сушен грах
1 глава лук
парче джинджифил
2 скилидки чесън
1 ч.л. Кориандър
1 ч.л. гарам масала
1/2 ч.л. кимион на зърна
1 яйце
олио за пържене
Начин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на едро, а граха – на половинки. В тенджера слагаме него и каймата да се варят в 250 мл вода. Когато заври, намаляваме степента на котлона. Оставяме да се вари докато изчезне водата. Оставяме да изстине добре. Прехвърляме я в купа. Добавяме лука, чесъна, джинджифила и останалите сухи подправки без гарам масалата. Пасираме всичко. Накрая идва ред на листата от кориандър и гарам масалата. От сместа оформяме кюфтета, овалваме ги в разбито яйце и пържим.