Огретен със зеле и бекон

Огретен със зеле и бекон Лакомник
Огретен със зеле и бекон
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 малка главичка зеле, почистено и настъргано (около 200 г)

150 г бекон, нарязан на кубчета

30 г масло и още малко за намазване

4 скилидки чесън, пасирани

½ връзка пресен магданоз, наситнен

смляна морска сол на вкус и черен пипер на вкус

900 г картофи, обелени и нарязани

600 мл сметана

200 г настърган пармезан

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 190 градуса. Загрейте тиган на средно силен огън и запържете бекона без мазнина, докато стане хрупкав. Отстранете от съда. В същия тиган сложете 20 г масло и когато се разтопи, добавете чесъна докато омекне за 2 мин. Добавете зелето и разбъркайте добре. Оставете докато зеле омекне на слаб огън и добавете бекона. Подправете с пипер и сложете магданоза.

Намаслете с останалото масло тавичка. Смесете картофите с 350 мл от сметаната и 100 г от пармезана. Добавете сол и черен пипер. Сипете пласт от тази смес в тавичката, отгоре сипете пласт от сместа със зелето. Повторете пластовете. Отгоре сипете оставащата сметана и поръсете пармезана. Покрийте с фолио и печете 1 час. Открийте и печете още 20 минути.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц