Не ги изхвърляйте, а ги ползвайте за готвене
В обелките от лука и останалите части от него, които обичайно изхвърляме, се съдържа мощен коктейл от съединения, полезни за здравето, твърдят учени от Автономния университет на Мадрид.
Най-горните, изсъхнали напълно или потъмнели, слоеве на лука съдържат голямо количество фибри и флавоноиди, а твърдата част откъм корените му, която хората изрязват – сернисти съединения и полимери на фруктозата.
Испанските учени съветват потъмнелите горни части на лука да се използват при готвене, защото са богати на полезни фибри и фенолни съединения като куерцетин и други флавоноиди. Сложете ги в мрежичка и преди сервиране ги отстранете.
Както е известно фибрите намаляват риска от сърдечносъдови болести, рак на стомаха диабет тип ІІ и затлъстяване, проблеми с храносмилането. А фенолните съединения предпазват от злокачествени заболявания.
Това съветват специалистите, ако искате да намалите риска от инфекциозни заболявания, в това число грип, тъй като продуктите, които съдържат високорафинирани въглехидрати способстват за развитието на вирусите в организма.
За сметка на това можете да наблегнете на зеленчуците (в каквото и да е форма), на плодовете, включително сушените. Полезно ще е да включите в храненето си и чесъна, лука, както и цитрусовите плодове, които съдържат много витамин С.