Никарагуа пленява със страст във всяка хапка

Никарагуа пленява със страст във всяка хапка Лакомник
Никарагуа пленява със страст във всяка хапка
Автор:Лакомник

Никарагуа е една от малкото държави, които се намират на границата между Южна и Северна Америка. Затова и много от ястията на тази страна, са креолски и карибски, но има и много индиански. На територията на Никарагуа, която е малко по-голяма от България, има много области. Те притежават собствени вкуснотии, подобрявани през вековете. Основните продукти в кухнята на темпераментния народ са ориза, боба и царевицата.

 

Сирене

Необходими продукти:

450 гр. сирене моцарела

450 гр. сметана

4 големи глави лук

100 мл. червен винен оцет

Сол на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на кубчета. Пускаме го в около два литра вряща вода. Оставяме го така за четири минути.  След това го изцеждаме в гевгир. Поръсваме със сол. Оставяме водата да заври отново. Пускаме вътре сиренето за 2-3 минути. След това, в една купа смесваме горещи зърна варена царевица, лука и сиренето. Добавяме и 2-3 с. л. заквасена сметана.

 

Банани

Необходими продукти:

3 зелени банана

Олио за пържене

чесън на прах

сол

Начин на приготвяне: Обелваме бананите. Нарязваме ги на диагонални колелца. Загряваме олиото и пържим парчетата от двете страни, докато омекнат. Вадим ги и ги оставяме да се изцедят на салфетка. След това всяко от тях леко се смачква, за да увеличи диаметъра си. Потапяме ги в солена гореща вода. След това ги вадим и ги запържваме отново, но само за кратко. По този начин те ще станат хрупкави. Поръсваме ги с чесън на прах.

 

Ориз

Необходими продукти:

1 паничка бланширан ориз

1 малка консерва черен фасул

2 камби

Няколко стръка пресен лук

2-3 скилидки чесън

Пресни листа кориандър

Зехтин за пържене

Сол

черен пипер

къри 

Начин на приготвяне: Запържваме ориза добре в дълбок тиган. Добавяме сол. Овкусяваме боба и чушките с малко къри и черен пипер и ги оставяме на страни. Добавяме още вода и варим, докато стане готово. После го оставяме да изстине, докато поеме водата. През това време задушаваме нарязаните на средно големи парчета чушки и лук. Смесваме боба и чушките, заедно с лука. Запържваме ги за две минути. Добавяме сварения ориз и чесъна. Пържим още три минути. Малко преди да свалим от печката добавяме ситно нарязания кориандър и черен пипер на вкус. 

 

 

Свинско

Необходими продукти:

500 г свинско месо (филе)

2 глави лук

3-4 скилидки чесън

2 домата

2 люти чушки

1 връзка магданоз

2 яйца

1 чаша бяло вино

1 чаша зехтин

лъжичка оцет

масло

ким

индийско орехче

карамфил

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Филето се слага да се вари с няколко зърна черен пипер. Добавяме във водата и настърганото индийско орехче, ким, нарязана на ситно люта чушка, карамфил и сол. Малко преди месото да стане готово, го махаме от огъня. Нарязваме го на дребни парчета. Запържваме зеленчуците и обелените домати. Най-добре е това да стане в зехтин. Прехвърляме ги в тенджера и добавяме към тях късчетата месо, оцета, виното и маслото. Доваряваме ястието на тих огън. Накрая застройваме с разбитите яйца. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц