Необятната Бразилия пленява и с разнообразна кухня

Необятната Бразилия пленява и с разнообразна кухня Лакомник

Не липсва нито сладко, нито месо

Необятната Бразилия пленява и с разнообразна кухня
Автор:Лакомник

Бразилия е сърцето на Южна Америка и крие в себе си както природни, така и културни богатства. Едно от тях е и разнообразната кухня, която може да се стори дори странна на българския вкус. Продуктите са същите, но комбинациите – различни. От масата не отсъства нито месото, нито сладкото, въпреки високите температури на континента.

Ето и някои рецепти от страната домакин на Световното първенство по футбол през 2014 година и Летните олимпийски игри през 2016 година. 

 

Кекс без яйца

Необходими продукти:

100 г масло или маргарин

2 ч.ч. захар

3 ч.ч. прясно мляко

5-6 ч.ч. брашно

щипка сол

10 г бакпулвер

150 г кулинарен шоколад за глазура

Начин на приготвяне: Разбиваме захарта и маслото. Прибавяме млякото, брашното и солта. Разбъркваме, докато се получи кремообразна смес. Изливаме я в намазнена тава. Печем на 180 градуса за около 40 минути. Вадим от формата и го поливаме с разтопения на водна баня шоколад, в който сме прибавили и 2-3 с.л. мляко и малко маргарин.

 

Сладкиш от стар фасул

Необходими продукти:

4 бр. яйца

2 ч.ч. захар

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. сварен без сол и пасиран фасул

10 г бакпулвер (1 пакетче)

Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците с миксер. При тях слагаме жълтъците и останалите продукти. Последен трябва да е фасулът. Едва след като сместа е станала еднородна, добавяме и бакпулвера и разбъркваме с дървена лъжица. Изливаме сместа в предварително намазнена с мазнина и брашно форма. Печем 45 минути в предварително загрята на 200 С фурна.

 

Кюфтета с пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти:

2 филии сух хляб

1/3 ч.ч. прясно мляко

1/2 глава лук

1 скилидка чесън

18 бр. пъдпъдъчи яйца, сварени и обелени

около 1.5 кг кайма по избор

черен пипер, сол, магданоз, подправки по избор

мазнина за пържене

Начин на приготвяне: Пасираме заедно хляба, млякото и подправките Добавяме каймата и месим. Оформяме топчета и по средата слагаме по едно варено яйчице. Пържим в предварително загрято олио до златисто.

 

Петел със свинско

Необходими продукти:

1 голям петел

1  свинско краче

2 листа дафинов лист

Черен пипер

Сол

Шафран

6  домата

1 глава лук

2 кубчета пилешки бульон

зехтин

Начин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в 6 с. л. зехтин на дъното на тенджера под налягане. Задушаваме и свинското краче, като го поръсваме и с малко черен пипер и шафран. Прибавяме и разделеният на порции петел, доматите, дафиновия лист. Начупваме бульончетата. Задушаваме. Посоляваме на вкус и заливаме с водата. Затваряме плътно теджерата и оставяме да се вари за около половин час. Ако петелът е още жилав, можем да оставим да ври на отворен капак.

 

Бригадейро

Необходими продукти:

395 г кондензирано мляко

15 г несладко какао

15 г масло

кокосови стърготини, шоколадови пръчици

цветни пръчици

натрошени ядки

Начин на приготвяне: Наливаме кондензираното мляко в тиган с незалепващо покритие. Към него прибавяме какаото и маслото. Слагаме на котлона на слаб огън и бъркаме с дървена лъжица. Трябва да стане хомогенна смес и да започне да се отделя от тигана. Изливаме в тава. След като малко се поохлади, взимаме с метална лъжица от сместа. Слагаме върху стърготините или ядките и оформяме топче. Съхраняваме в хладилник.

Тестени пилешки топки

Необходими продукти:

За тестото:

2 ч.ч. прясно мляко

2 кубчета пилешки бульон

1/2 ч.ч. пресовани сварени картофи

1 с.л. масло

2 и 1/2 ч.ч. брашно

За плънката:

1 и 1/2 кг пилешки гърди (сварени и настъргани)

3 с.л. крема сирене

2 с.л. зехтин

1 малка глава лук

2 скилидки чесън

подправки на вкус

За панировката:

2 яйца

Олио за пържене

галета

Начин на приготвяне: Започваме от плънката. Първо запържваме лука и чесъна в зехтина. Добавя се настърганото пиле и подправките. Сваля се от огъня и се добавя крема сиренето. Оставяме го да изстине. За да направим тестото, слагаме 1 ч. ч. вода в голяма тенджера, заедно с млякото, бульона, пресованите картофи и маслото. Оставяме сместа да заври. Добавяме брашното. Разбъркваме докато тестото се отдели от дъното на тенджерата. Замесваме и оставяме.  Взимаме парче от тестото, правим дупка вдлъбнатина в центъра и слагаме плънка. Връхчетата на тестото над плънката се усукват.  Панираме.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц