Не липсва нито сладко, нито месо
Бразилия е сърцето на Южна Америка и крие в себе си както природни, така и културни богатства. Едно от тях е и разнообразната кухня, която може да се стори дори странна на българския вкус. Продуктите са същите, но комбинациите – различни. От масата не отсъства нито месото, нито сладкото, въпреки високите температури на континента.
Ето и някои рецепти от страната домакин на Световното първенство по футбол през 2014 година и Летните олимпийски игри през 2016 година.
Кекс без яйца
Необходими продукти:
100 г масло или маргарин
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. прясно мляко
5-6 ч.ч. брашно
щипка сол
10 г бакпулвер
150 г кулинарен шоколад за глазура
Начин на приготвяне: Разбиваме захарта и маслото. Прибавяме млякото, брашното и солта. Разбъркваме, докато се получи кремообразна смес. Изливаме я в намазнена тава. Печем на 180 градуса за около 40 минути. Вадим от формата и го поливаме с разтопения на водна баня шоколад, в който сме прибавили и 2-3 с.л. мляко и малко маргарин.
Сладкиш от стар фасул
Необходими продукти:
4 бр. яйца
2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. сварен без сол и пасиран фасул
10 г бакпулвер (1 пакетче)
Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците с миксер. При тях слагаме жълтъците и останалите продукти. Последен трябва да е фасулът. Едва след като сместа е станала еднородна, добавяме и бакпулвера и разбъркваме с дървена лъжица. Изливаме сместа в предварително намазнена с мазнина и брашно форма. Печем 45 минути в предварително загрята на 200 С фурна.
Кюфтета с пъдпъдъчи яйца
Необходими продукти:
2 филии сух хляб
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
18 бр. пъдпъдъчи яйца, сварени и обелени
около 1.5 кг кайма по избор
черен пипер, сол, магданоз, подправки по избор
мазнина за пържене
Начин на приготвяне: Пасираме заедно хляба, млякото и подправките Добавяме каймата и месим. Оформяме топчета и по средата слагаме по едно варено яйчице. Пържим в предварително загрято олио до златисто.
Петел със свинско
Необходими продукти:
1 голям петел
1 свинско краче
2 листа дафинов лист
Черен пипер
Сол
Шафран
6 домата
1 глава лук
2 кубчета пилешки бульон
зехтин
Начин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в 6 с. л. зехтин на дъното на тенджера под налягане. Задушаваме и свинското краче, като го поръсваме и с малко черен пипер и шафран. Прибавяме и разделеният на порции петел, доматите, дафиновия лист. Начупваме бульончетата. Задушаваме. Посоляваме на вкус и заливаме с водата. Затваряме плътно теджерата и оставяме да се вари за около половин час. Ако петелът е още жилав, можем да оставим да ври на отворен капак.
Бригадейро
Необходими продукти:
395 г кондензирано мляко
15 г несладко какао
15 г масло
кокосови стърготини, шоколадови пръчици
цветни пръчици
натрошени ядки
Начин на приготвяне: Наливаме кондензираното мляко в тиган с незалепващо покритие. Към него прибавяме какаото и маслото. Слагаме на котлона на слаб огън и бъркаме с дървена лъжица. Трябва да стане хомогенна смес и да започне да се отделя от тигана. Изливаме в тава. След като малко се поохлади, взимаме с метална лъжица от сместа. Слагаме върху стърготините или ядките и оформяме топче. Съхраняваме в хладилник.
Тестени пилешки топки
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч.ч. прясно мляко
2 кубчета пилешки бульон
1/2 ч.ч. пресовани сварени картофи
1 с.л. масло
2 и 1/2 ч.ч. брашно
За плънката:
1 и 1/2 кг пилешки гърди (сварени и настъргани)
3 с.л. крема сирене
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
подправки на вкус
За панировката:
2 яйца
Олио за пържене
галета
Начин на приготвяне: Започваме от плънката. Първо запържваме лука и чесъна в зехтина. Добавя се настърганото пиле и подправките. Сваля се от огъня и се добавя крема сиренето. Оставяме го да изстине. За да направим тестото, слагаме 1 ч. ч. вода в голяма тенджера, заедно с млякото, бульона, пресованите картофи и маслото. Оставяме сместа да заври. Добавяме брашното. Разбъркваме докато тестото се отдели от дъното на тенджерата. Замесваме и оставяме. Взимаме парче от тестото, правим дупка вдлъбнатина в центъра и слагаме плънка. Връхчетата на тестото над плънката се усукват. Панираме.