Слага се нахутът в купа и се накисва във вода за една нощ. Изсипва се водата и с прясна вода се слага да ври в тенджера. Оставя се да ври за 1-1 1/2 часа на тих огън, докато омекне. Обелва се лукът и се нарязва. Измиват се пиперките, махат се дръжките и се нарязват на лентички. Измиват се тиквичките и се нарязват на шайби с дебелина 1 см. В голям тиган се загряват 2 лъжици зехтин. Добавя се лукът, след това чушките и тиквичките, докато леко се задушат. Добавят се нарязаните домати и зеленчуковият бульон. Добавя се нахутът и се разбърква. Добавят се солта и захарта, похлупва се с капака и се оставя да къкри за 10-12 минути, докато зеленчуците са готови. Междувременно се измива и подсушава магданозът. Измиват се лютите чушлета, махат се дръжките и се нарязват на кръгчета. Обелва се чесънът и се нарязва на ситно. Загрява се останалото олио и се оставят вътре лютите чушлета и чесънът за 1-2 минути. Поръсват се нахутът и зеленчуците с подправките и се залива с олиото.