Задължително е да опитате пивото и чая с лимон
В словашката кухня са преплетени традициите на почти цяла Европа. Страната става напълно независима едва през 1993 година. Дотогава обаче през територията й обаче минават варварите, Римската империя, Унгарското кралство. По-късно влиза и в съюзната държава Чехословакия.
Другият фактор е прекрасната природа на страната. Планините са благодатно място за производството на овче сирене. В цял свят са известни пареница, ощиепок и бриндза. В Словакия ще ви сервират и халушки. Като цяло в страната се правят много ястия от варено тесто. Част от десертите пък са унгарски. От там са дошли и гулашите. Най-важното обаче е да се опита месното пиво, както чаят с лимон и захар.
Халушки
Необходими продукти:
400 гр.брашно тип 500
2 яйца
50 гр.масло
Начин на приготвяне: Разбъркваме яйцето и брашното, заедно с малко сол и вода, докато получим тесто. Накъсваме го на парчета. Пускаме ги в кипяща вода за около десет минути. Прецеждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги запължваме леко в маслото.
Заек със сини сливи
Необходими продукти:
1 заек
3 ч. ч.леко червено вино
1 с. л.сушени манатарки
200 г сушени сини сливи
2 зърна бахар
1 дафинов лист
1 ч. л.сушен риган
1 резен целина
1морков
3 с. л.брашно
3 с. л.масло
2 главилук, нарязани на полумесеци
300 гпечурки
1 с. л.студено масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме заека на парчета и го заливаме с виното. Дабяваме манатарките, сливите, дафиновият лист, риганът и подправките. Към тях слагаме и целината и моркова. Оставя се да престои така една нощ. Подсушаваме месото и запазваме зеленчуците и подправките от маринатата. Кипваме течността. Махаме пяната, която се образува отгоре и оставяме да изври до половината. Готовото вече месо посоляваме и овалваме в брашното. Сгорещяваме маслото и пържим равномерно от всички страни. В същата мазнина се слага лука и се разбърква докато се задуши. Слагаме продуктите от маринатата, но гледаме да няма сливи между тях. Разбъркваме добре. Връщаме обратно месото. Поливаме с маринатата. Затваряме с капак и оставяме да се задуши на тих огън около 40 минути. Добавяме печурките и сините сливи. Накрая слагаме и малко студено масло. Разбъркваме досато се разтопи и поднасяме.
Гундел
Необходими продукти:
250 г брашно
1 яйце
250 мл прясно мляко
250 мл газирана вода
½ ч. л.сол
2-3 с. л.олио
2 с. л.масло за намазване на палачинките
За ореховия пълнеж:
1½ ч. ч.смлени орехи
200 мл сметана
½ ч. ч.пудра захар
1 ч. л.ванилена захар
1 ч. л.настъргана кора от лимон
1 ч. ч.стафиди
50 мл ром
за шоколадовата заливка:
150 мл прясно мляко
3 жълтъка
50 г тъмен шоколад
50 г какао
3 с. л. захар
2 с. л. масло
50 мл ром
Начин на приготвяне: Разбъркваме брашното с яйцето, млякото, солта и газираната вода. Сипваме го на тънък слой в нагорещен и намаслен тиган. Пържим от двете страни до златисто. След като ги прехвърлим в чиния, веднага ги намазваме с масло. След това започваме да праим пълнежа. Той се приготвя от орехи, разбъркани със сметана, захарта, рома, стафидите, ванилената захар, както и лимонената кора. Намазваме ги с пълнежа и ги сгъваме на четири. Правим и заливка от млякото, жълтъците и захарта. Слагаме ги на котлона на слаб огън и бъркаме непрекъснато. Добавяме шоколада и какаото, които трябва да са разбъркани с 1 с. л. захар. Едва накрая добавяме и маслото и рома. Гарнираме палачинките със соса и останалия пълнеж.
Свинско
Необходими продукти:
За джоланите:
2 свински джолана
1 стрък праз
1 резен целина
1 морков
1 глава лук
4 зърна бахар
1 ч. л. зърна черен пипер
сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион на зърна
100 мл бира
За кнедлите:
400 г отлежал бял хляб без кората
1 ч. ч. горещо прясно мляко
2 яйца
1 с. л. магданоз
2 с. л. меко краве масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
За зелето:
500 г фино нарязано кисело зеле
1 глава лук
2 с. л. краве масло
1 ябълка
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. л. кафява захар
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Слагаме джоланите да се варят. Във водата пускаме зеленчуците, солта, пипера и бахара. Поръсваме ги с червен пипер, кимион и ги слагаме да се запекат в добре загратя фурна до 200 градуса за поне 20 минути. Поливаме ги с бирата и ги запичаме за още 20 минути. Приготвяме кнедлите като накисваме хляба за половин час в млякото. Добавяме и останалите продукти и правим от полученото тесто топки. Слагаме ги във вряща подсолена вода. Варим ги около 15 минути или докато излуват над водата. През това време запържваме лука в разтопеното масло. След това добавяме и изцеденото зеле. Разбъркваме добре и оставяме на бавен огън. После прибавяме и ябълките и виното. Варим го без капак. Оставяме го на бавен огън за около половин час. По желание можете да добавите и мабко бульон. Добавяме и захарта, подправяме на вкус и запичаме за около половин час на 170 градуса.