Тайнствената киноа се яде още от времето на инките
Киноата е зърнена култура, която многократно надвишава качествата на обикновената пшеница. Най-вкусната и чистата може да се намери в Боливия. Там тя се отглежда на 3000 метра надморска височина. Древните, които са населявали тези места дори наричали киноата зърно-майка. Тя става основна храна и на инките. В това растение се съдържат най-много калории от всички останали в света и затова е подходящо за бременни и бебета, както и за хора, които страдат от непоносимост към глутен. Пълна е и с аминокиселини. Боливийците и до днес ползват всички нейни качества и я отглеждат както преди векове.
Салата с нар
Необходими продукти:
150 гр. киноа
½ кубче зеленчуков бульон
75 гр. кедрови ядки
семена от 1 нар
прясна мента
пресен кориандър
сок от лайм
зехтин
Начин на приготвяне: Киноата се сварява. Прибавяме във водата кубчето бульон. Оставяме да изстине. Запържваме леко кедровите ядки. След това ги преместваме в купа. В нея добавяме и останалите продукти. Разбъркваме добре. С тази смес поливаме киноата.
Салата с червена киноа
Необходими продукти:
200 г киноа
3-4 по-големи домата
връзка магданоз
100 г орехи
1 лимон
зехтин
сол
Начин на приготвяне: Сваряваме киноата. През това време нарязваме доматите и магданоза. Междувременно смиламе орехите. Готовата вече киноа слагаме в дълбока купа. При нея слагаме нарязаните домати. Отгоре изтискваме един лайм. Добавяме зехтин и сол. Поръсваме с магданоза и смлените орехи.
Емпанадас
Необходими продукти:
1 кг брашно
5 яйца
3-4 с. л. маргарин
300-400 мл прясно мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
олио
За плънката:
100 г сварено пилешко месо
3 сварени яйца
няколко стафиди
Начин на приготвяне: Замесваме тесто от продуктите. Разточваме го на тънка кора. Нарязваме го с чаша на кръгове с произволен размер. Нарязваме на ситно всички продукти за плънката и ги разбъркваме. Във всеки кръг ог тесто слагаме по малко от плънката. След това затваряме и притискаме добре с пръсти. Пържим в сгорещена мазнина.
Огнено пиле
Необходими продукти:
1 цяло пиле
1/2 кг. картофи
1 ч. ч. грах
1 глава лук
3 с. л. лют червен пипер
1 с.л.сладък червен пипер
1/2 ч. ч. зелен лук
2 с. л. магданоз
1 с. л. пресен кориандър
1/2 ч. ч. олио
сол
Черен пипер
2 ч.ч. пилешки бульон
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Посоляваме го. Добавяме нарязания на ситно лук и кориандър. Заливамес вода, докато го покрие. Задушаваме за близо час. През това време сваряваме картофите. Сваряваме и граха. Запържваме наситнения лук, двата червени пипери, магданоза, солта и черния пипер. При подправките доливаме 2 ч. ч. пилешки бульон. Оставяме да се свари леко за около десет минути. Там добавяме сварените картофи и граха. Оставяме да покъкри още десет минути.
Сиренца
Необходими продукти:
450 г козе сирене
брашно
Червен пипер
олио
Начин на приготвяне: Смесваме сиренето с брашното, за да се сгъсти. След това от сиренете се правят топки с големината на орех. Всеки от тях се овалва отново в брашно. Пържим в сгорещена мазнина докато покафевеят. Подправяме отгоре с червен пипер.