Най-вкусната и чиста храна се намира в Боливия

Най-вкусната и чиста храна се намира в Боливия Лакомник

Тайнствената киноа се яде още от времето на инките

Най-вкусната и чиста храна се намира в Боливия
Автор:Лакомник

Киноата е зърнена култура, която многократно надвишава качествата на обикновената пшеница. Най-вкусната и чистата може да се намери в Боливия. Там тя се отглежда на 3000 метра надморска височина. Древните, които са населявали тези места дори наричали киноата зърно-майка. Тя става основна храна и на инките. В това растение се съдържат най-много калории от всички останали в света и затова е подходящо за бременни и бебета, както и за хора, които страдат от непоносимост към глутен. Пълна е и с аминокиселини. Боливийците и до днес ползват всички нейни качества и я отглеждат както преди векове.

 

Салата с нар

Необходими продукти:

150 гр. киноа

½ кубче зеленчуков бульон

75 гр. кедрови ядки

семена от 1 нар

прясна мента

пресен кориандър

сок от лайм

зехтин  

Начин на приготвяне: Киноата се сварява. Прибавяме във водата кубчето бульон. Оставяме да изстине. Запържваме леко кедровите ядки. След това ги преместваме в купа. В нея добавяме и останалите продукти. Разбъркваме добре. С тази смес поливаме киноата.

 

Салата с червена киноа

Необходими продукти:  

200 г киноа

3-4 по-големи домата

връзка магданоз

100 г орехи

1 лимон

зехтин

сол  

Начин на приготвяне: Сваряваме киноата. През това време нарязваме доматите и магданоза. Междувременно смиламе орехите. Готовата вече киноа слагаме в дълбока купа. При нея слагаме нарязаните домати. Отгоре изтискваме един лайм. Добавяме зехтин и сол. Поръсваме с магданоза и смлените орехи.

 

Емпанадас

Необходими продукти:

1 кг брашно

5 яйца

3-4 с. л. маргарин  

300-400 мл прясно мляко

1 с. л. сол

1 с. л. захар

олио  

За плънката:

100 г сварено пилешко месо

3 сварени яйца

няколко стафиди

 

Начин на приготвяне: Замесваме тесто от продуктите. Разточваме го на тънка кора. Нарязваме го с чаша на кръгове с произволен размер. Нарязваме на ситно всички продукти за плънката и ги разбъркваме. Във всеки кръг ог тесто слагаме по малко от плънката. След това затваряме и притискаме добре с пръсти. Пържим в сгорещена мазнина.

 

Огнено пиле

Необходими продукти:

1 цяло пиле

1/2 кг. картофи

1 ч. ч. грах

1 глава лук

3 с. л. лют червен пипер

1 с.л.сладък червен пипер

1/2 ч. ч. зелен лук

2 с. л. магданоз

1 с. л. пресен кориандър

1/2 ч. ч. олио

сол

Черен пипер

2 ч.ч. пилешки бульон

Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Посоляваме го. Добавяме нарязания на ситно лук и кориандър. Заливамес вода, докато го покрие. Задушаваме за близо час. През това време сваряваме картофите. Сваряваме и граха. Запържваме наситнения лук, двата червени пипери, магданоза, солта и черния пипер. При подправките доливаме 2 ч. ч. пилешки бульон. Оставяме да се свари леко за около десет минути. Там добавяме сварените картофи и граха. Оставяме да покъкри още десет минути.

 

Сиренца

Необходими продукти:

450 г козе сирене

брашно

Червен пипер

олио

Начин на приготвяне: Смесваме сиренето с брашното, за да се сгъсти. След това от сиренете се правят топки с големината на орех. Всеки от тях се овалва отново в брашно. Пържим в сгорещена мазнина докато покафевеят. Подправяме отгоре с червен пипер.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц