На кулинарен круиз по Волга

На кулинарен круиз по Волга Лакомник

Какво слагат на трапезата от Москва до Каспийско море

На кулинарен круиз по Волга
Автор:Лакомник

Юл, Идел, Атал, Рав или просто Волга, се смята за най-дългата река в Европа. Извира близо до Москва и се влива в Каспийско море като минава покрай границата с Казахстан. Тя на практика пресича цяла Русия и по бреговете й живеят какви ли не хора със свои разбирания, бит, култура и кухня. Тази седмица ви каним на един своеобразен кулинарен круиз по течението на Волга.

 

Котлети

Необходими продукти:

4 свински котлета

30 г брашно

1 яйце

100 г галета

50 г шунка

50 г кашкавал

4 филии хляб

50 г гъби

черен пипер

масло

Начин на приготвяне: Котлетите се начуквант добре, докато станат по-тънки. След това се поръсват със сол и черен пипер и от двете страни. Оставяме ги да престоят и нарязваме шунката на тънки ивинчки. Кашкавалът се нарязва на кубчета, но може и да се настърже. Предварително сварените гъби също трябва да са на дребно. Разбъркваме всички продукти с маслото. От сместа оформяме четири кюфтенца. Сплескваме ги леко и ги слагаме в чиния. След това ги оставяме за 2 часа на студено. Когато се охладят напълно, взимаме котлетите и слагаме по едно от кюфтенцата във всяко парче месо. Загъваме краищата, като може дори да зашием месото, за да не изпада плънката. Овалваме котлетите н брашно, яйца и накрая в галета. Пържим в сгорещено олио. Междувременно запържваме филиите хляб в масло. Слагаме ги като канапе във всяка чиния. Отгоре поставяме по един котлет

 

 

Саратовски калач

Необходими продукти:

1 кг брашно

15 г суха мая

20 г захар

20 г сол

20 г маргарин

200 мл вода

За заливката:

100 г вода

3 г сода

5 г сол

Начин на приготвяне: Смесваме 250 г от брашното с водата и маята. Оставяме да престои 3 часа. В готовия квас се добавят солта, захарта и маргарина. Разбърква се и накрая се добавя и останалото брашно. Замесваме тесто и оставяме да почине за един час. След това премесваме и оформяме като малки питки. Смесваме продуктите за заливката и внимателно поливаме всяка питка. Печем на предварително загрята до 200 градуса фурна за 20 минути. След това намаляваме на 160 градуса и оставяме да се пече един час.

 

 

Месо по самарски

Необходими продукти:

700 г телешко месо

2 кисели краставички

3 глави лук

5 с.л. сметана

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки жулиени. След това идва ред на лука, който се реже само на полумесеци. Киселите краставички пък нарязваме на дребни кубчета. Посоляваме месото и лука, и ги пържим за няколко минути на силен огън. Добавяме сметаната и краставичките. Слагаме капак отговоре и оставяме да се задуши за около 40 минути. Поднасяме с подходяща топла гарнитура.

 

 

Телешко с череши по волгоградски

Необходими продукти:

1 кг телешко

300 г череши

сол

черен пипер

За соса:

олио

бял ром

черен пипер

канела

карамфил 

2 потрокала

500 мл портокалов сок

Начин на приготвяне: Телешкото се почиства, ако някъде има тлъстини или жили. След това се шпикова с черешите. Посолява се и се запържва за кратко на тиган от всички страни. Прехвърляме месото в тавичка, най-добре в торбичка за печене. Печем 15 минути. През това време правим соса. Маслото се разтопява в тигана, добавят се черешите, които са предварително накиснати във вода. Добавяме портокаловия сок. Когато се изпари добавяме белия ром и подправките. Оставяме отново да се изпари, докато се сгъсти. Поднасяме месото и поливаме със соса. 

 

 

Рибни котлети по астрахански

Необходими продукти:

1,5 кг рибно филе по избор 

500 г зеле

1 морков

2 глави лук

50 г сухари

50 г кефир

2 яйца

50 г масло

сол

черен пипер

чесън

За соса:

пасиран лук

морков

домат

Начин на приготвяне: Зеленчуците могат да се заменят по желание. Най-добре е да изберете два вида риба за този специалитет – например от щука и сом. Рибните филета се правят на кайма и към тях се добавят пюрираните зеленчуци. Добавете към сместа сухарите, предварително накиснати в кефира. Добавяме яйцата. Поръсваме с подправките, добавяме и чесъна. Разбъркваме старателно сместа. След това се загребва от нея и се оформят бургери или просто по-големи кюфтета. Пържете в сгорещена мазнина. По желание, можете след това да ги прехвърлете в тенджера. Залейте ги със соса и добавете вода, докато ги покрие. Оставете да къкрят. След това охладете, преди да сервирате. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц