Какво слагат на трапезата от Москва до Каспийско море
Юл, Идел, Атал, Рав или просто Волга, се смята за най-дългата река в Европа. Извира близо до Москва и се влива в Каспийско море като минава покрай границата с Казахстан. Тя на практика пресича цяла Русия и по бреговете й живеят какви ли не хора със свои разбирания, бит, култура и кухня. Тази седмица ви каним на един своеобразен кулинарен круиз по течението на Волга.
Котлети
Необходими продукти:
4 свински котлета
30 г брашно
1 яйце
100 г галета
50 г шунка
50 г кашкавал
4 филии хляб
50 г гъби
черен пипер
масло
Начин на приготвяне: Котлетите се начуквант добре, докато станат по-тънки. След това се поръсват със сол и черен пипер и от двете страни. Оставяме ги да престоят и нарязваме шунката на тънки ивинчки. Кашкавалът се нарязва на кубчета, но може и да се настърже. Предварително сварените гъби също трябва да са на дребно. Разбъркваме всички продукти с маслото. От сместа оформяме четири кюфтенца. Сплескваме ги леко и ги слагаме в чиния. След това ги оставяме за 2 часа на студено. Когато се охладят напълно, взимаме котлетите и слагаме по едно от кюфтенцата във всяко парче месо. Загъваме краищата, като може дори да зашием месото, за да не изпада плънката. Овалваме котлетите н брашно, яйца и накрая в галета. Пържим в сгорещено олио. Междувременно запържваме филиите хляб в масло. Слагаме ги като канапе във всяка чиния. Отгоре поставяме по един котлет
Саратовски калач
Необходими продукти:
1 кг брашно
15 г суха мая
20 г захар
20 г сол
20 г маргарин
200 мл вода
За заливката:
100 г вода
3 г сода
5 г сол
Начин на приготвяне: Смесваме 250 г от брашното с водата и маята. Оставяме да престои 3 часа. В готовия квас се добавят солта, захарта и маргарина. Разбърква се и накрая се добавя и останалото брашно. Замесваме тесто и оставяме да почине за един час. След това премесваме и оформяме като малки питки. Смесваме продуктите за заливката и внимателно поливаме всяка питка. Печем на предварително загрята до 200 градуса фурна за 20 минути. След това намаляваме на 160 градуса и оставяме да се пече един час.
Месо по самарски
Необходими продукти:
700 г телешко месо
2 кисели краставички
3 глави лук
5 с.л. сметана
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки жулиени. След това идва ред на лука, който се реже само на полумесеци. Киселите краставички пък нарязваме на дребни кубчета. Посоляваме месото и лука, и ги пържим за няколко минути на силен огън. Добавяме сметаната и краставичките. Слагаме капак отговоре и оставяме да се задуши за около 40 минути. Поднасяме с подходяща топла гарнитура.
Телешко с череши по волгоградски
Необходими продукти:
1 кг телешко
300 г череши
сол
черен пипер
За соса:
олио
бял ром
черен пипер
канела
карамфил
2 потрокала
500 мл портокалов сок
Начин на приготвяне: Телешкото се почиства, ако някъде има тлъстини или жили. След това се шпикова с черешите. Посолява се и се запържва за кратко на тиган от всички страни. Прехвърляме месото в тавичка, най-добре в торбичка за печене. Печем 15 минути. През това време правим соса. Маслото се разтопява в тигана, добавят се черешите, които са предварително накиснати във вода. Добавяме портокаловия сок. Когато се изпари добавяме белия ром и подправките. Оставяме отново да се изпари, докато се сгъсти. Поднасяме месото и поливаме със соса.
Рибни котлети по астрахански
Необходими продукти:
1,5 кг рибно филе по избор
500 г зеле
1 морков
2 глави лук
50 г сухари
50 г кефир
2 яйца
50 г масло
сол
черен пипер
чесън
За соса:
пасиран лук
морков
домат
Начин на приготвяне: Зеленчуците могат да се заменят по желание. Най-добре е да изберете два вида риба за този специалитет – например от щука и сом. Рибните филета се правят на кайма и към тях се добавят пюрираните зеленчуци. Добавете към сместа сухарите, предварително накиснати в кефира. Добавяме яйцата. Поръсваме с подправките, добавяме и чесъна. Разбъркваме старателно сместа. След това се загребва от нея и се оформят бургери или просто по-големи кюфтета. Пържете в сгорещена мазнина. По желание, можете след това да ги прехвърлете в тенджера. Залейте ги със соса и добавете вода, докато ги покрие. Оставете да къкрят. След това охладете, преди да сервирате.