Всяка хапка кара времето да спре
Докато тече аферата с банковите тайни на стотици българи, ние ви предлагаме да се докоснете до едни от най-вкусните загадки на Европа – специалитетите на малка Швейцария. Китната държава е събрала на територията си едни от най-прекрасните ястия от Стария континент.
Торта
Необходими продукти:
За целувчения блат:
80 г бадеми
220 г захар
1/2 с. л. брашно
4 белтъка
За другия блат:
1/2 ч. брашно
6 с. л. царевично нишесте
5 с. л. масло
2 яйца
2 жълтъка
1/4 ч. захар
За крема:
1 ч. захар
1/4 ч.ч. вода
1 ч. пудра захар
4 жълтъка
2 с. л. черешово бренди
200 г масло
1 ч. филирани бадеми
пудра захар
За сиропа: 1/3 ч.ч. Вода
3 с.л. Захар
1/3 ч.ч. кирш
Начин на приготвяне: За да направим блата, трябва предварително да загреем фурната до150 градуса. След това смиламе бадемите, заедно 1/3 чаша от захарта. Белтъците разбиваме докато започнат да се надигат. Добавяме останалата захар и ги разбиваме на силни обороти, докато сместа стане твърда. Взимаме два листа за печене и ги намазваме с масло, слагаме ги в две тави. Отгоре правим кръгове от белтъчния крем. Печем около час докато станат светлокафяви. Оставяме да изстинат във фурната. Отделно правим и другия блат. За него загравяме фурната до 180 градуса. Отново взимаме тава и слагаме на дъното й хартия за печене. Намазваме я с масло и поръсваме с брашно. Разбиваме предвидените за блата яйца и захар, докато утроят обема си. Към тази смес се прибавят пресятите брашно и нишесте. Разтопяваме маслото и добавяме около лъжица от тестото. След това го връщаме в останалата смес. Изсипваме я в приготвената тава, изглаждаме отгоре и печем 35 минути. Сиропът за тортата се прави като водата и захарта се разбъркват на средна температура, докато кристалчетата се разтопят напълно. След като го махнем от огъня, добавяме и брендито. Масленият крем се приготвя като се сложи водата и захарта и се бърка на средна температура, докато стане еднородна смес. Добавя се брендито и котлонът се засилва. Жълтъците се разбиват настрани и се добавя захар. Бъркайки с миксер на най-висока скорост, към сиропа добавяме жълтъците. Така приготвения крем оставяме да изстине. В отделна купа смесваме маслото и останалото бренди. Разбиваме на мека смес. После добавяме маслената смес към яйчения крем. Накрая трябва всичко да се подреди. Във формата за торта слагаме на дъното целувчения блат, масления крем, обикновеният блат, заливаме със сиропа с брендито. Отново намазваме крема, слагаме втория целувчен блат, отново маслен крем. Отваряме формата и намазваме отстрани отново с крем. Полепваме по него филираните бадеми. Отгоре поръсваме със захар.
Супа
Необходими продукти:
50 г грис
4-5 листа спанак
150 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Първо запържваме гриса в сгорещеното масло. Наливаме бульона. Оставяме да се вари около 20 минути. Нарязваме зеленчуците на ситно и ги добавяме в тенждерата. Варим още около 5-7 минути. Махаме от котлона и добавяме млякото и сметаната. При поднасянето може да поръсим с пресни зелени подправки.
Пиле
Необходими продукти:
Начин на приготвяне: Сланината се нарязва на едри парчета. Те се нареждат на дъното на тава. Отгоре се разпределя пилето, накъсано на едро. Накрая добавяме и картофите – обелени и нарязани на едро. Поръсваме ги с масло. Оставяме да се пече на слаба фурна. Малко преди да ги извадим от фурната добавяме хляб, нарязан на дребно. Оставяме още малко да се доизпече.
Палачинка
Необходими продукти:
1 кг сварени картофи
1 глава лук
1 с. л. краве масло
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го запържваме. Обелваме предварително сварените картофи и ги настъргваме на ренде. Добавяме ги след като лука вече е поомекнал. Разпределяме омекналите зеленчуци на равен слой по дъното на тигана. Притискаме ги с вилица и гледаме да няма дупки. Оставяме докато отдолу се получи златиста коричка. След това тя се обръща, за да опече и от другата страна. Когато стане готова, тя се нарязва на по-малки парчета.
Фондю
Необходими продукти:
50-80 г сирене “Грюер”
50 г сирене “Ементал”
50 г кашкавал
50 г сирене
100 мл сухо бяло вино
1 скилидка чесън
1 ч. л. нишесте
Начин на приготвяне: Наливаме виното в тенджерата за фондю. Слагаме една скилидка чесън и кипваме. Прибавяме сирената и бъркаме на тих огън, докато всичко се разтопи. Разтваряме нищестето с 2-3 с. л. вода и прибавяме сиренето. Бъркаме непрекъснато докато сместа го поеме. Яде се нарязан на кубчета хляб, който се топи във фондюто с вилица.