




Фурната се загрява на 180°C. Брашното, захарта, какаото, содата и солта се смесват в купа и разбъркват добре. В малък съд се смесват прясното мляко и 1/2 чаена лъжица оцет и се оставят да си взаимодействат около 5-10 минути. В друга купа яйцето се разбива с телена бъркалка, добавят се олиото, млякото, червената боя, ванилията и оцетът. Сухите и мокрите съставки се смесват и се разбъркват до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.
Тавичката за мъфини се покрива с хартиени кошнички и сместа се разпределя поравно между тях. Пълнят се около 3/4 от обема, като се има предвид, че мъфините се надуват доста при печенето. Пекат се около 20 минути, като се проверяват за готовност с дървено шишче/клечка – поставено в средата, то трябва да излезе сухо. Когато мъфините са готови, се оставят за 10-ина минути в тавата, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.
Отгоре направих украса от захарно тесто - марципан “Варна”, което приготвих по следния начин:
Прави се като парено тесто. Водата и маслото (или маргаринът) се слагат в подходящ съд на котлона. Когато маслото се разтопи и водата заври, се свалят от огъня и по желание се добавя аромат (ванилия, бадемова есенция или друго). Ако искате цялото количество тесто да е в един цвят, тук е моментът да добавите и боята. После се прибавя брашното и се бърка, докато тестото се отлепи от стените на съда. Изважда се и се изчаква да стане приятно топло на пипане.
После се меси с пресята пудра захар. Аз изразходвах 500 г. Като я поеме всичката, се прави на топка и се увива в домакинско фолио или се слага в найлонова торбичка, като се изкарва въздухът, за да не стане коричка. Съхранява се в хладилник.
