Композирал с портокал или ябълка в ръката
Безспорният гений в музиката на всички времена Волфганг Амадеус Моцарт е приемал света по свой собствен начин, разказват съвременниците му в своите писания. Въпреки това не е устоявал на много от изкушенията по онова време. Подобно на днешните нрави, и тогава са посрещали по дрехите. А Волфи, както са го наричали всички, винаги е държал да е облечен по последна мода. Само така той и семейството му можели спокойно да посещават елитния ресторант “Щифтскелер Санкт Петер”. Заведението пленило музиканта още от първите му стъпки вътре. Бил категоричен, че атмосферата е неповторима. Имало десетки дупки и чупки в стените, които създавали уникална акустика. Моцарт обожавал именно там да композира своите гениални произведения.
Волфганг не се е хранил само в този ресторант, разбира се. Като истински бохем, той рядко е вечерял у дома. И до днес повечето кръчми, в които е хапвал из Австрия, пазят спомена за него. А местните хора, както и туристите, обожават да се хранят именно в тях. Затова се заражда и истинска треска „Моцарт“ и то в наши дни. Елитните ресторанти, които е посещавал, резервират маси за след повече от половин година. Готвачите по тези места пък спазват рецептите от преди няколко века. Именно те разказват, че освен кнедлите с кисело зеле, Моцарт обожавал да похапва и супа с вино, канела и лимон. Дори и печен петел с градински чай.
Композиторът бил и сред първите привърженици на кафето и какаото. Затова ако тръгнете по стъпките на Волфи, ще трябва да пийнете кафе в „Щайгер“. Заведението се намирало в центъра на Залцбург и се слави като едно от първите в Европа, които сервират именно кафе и какао през далечната 1753 година.
Но широкото сърце на композитора може да обича и още. Получава покана да замине за Прага. Самият музикант разказва, че градът му дал онази свобода, която нямал в Австрия. Остава там няколко месеца, в които лично дирижира „Сватбата на Фигаро“ и подписва договор за „Дон Жуан“. Така, забавлявайки се, той си осигурява още години бохемски живот и спокойствие по финансовите въпроси. Не пропуска да опита и от най-вкусните специалитети на Прага, да пие и бира.
Заради много емоции и нови места, когато идва времето за премиерата „Дон Жуан“, той не е готов. И затова легеднарните и до днес 292 такта от увертюрата на операта са писани от изтощения вече музикант в нощта преди премиерата.
И тогава, както и всеки път щом седнел да пише музика, Моцарт обожавал да държи в ръцете си портокал или ябълка. Причината била, че според гения, сферата била перфектната форма в света.
Смята се обаче, че именно Прага е едно от последните места, на които Волфганг дирижира. Няколко месеца преди да почине, той идва за премиерата на „Милосърдието на Тит“. Операта е писана по повод коронацията на Леополд Втори. Никой не обръща внимание нито на церемонията, нито на Моцарт и новото му произведение. Композиторът се прибира у дома силно наранен от нулевия интерес към творбата си.
Дали е починал в бедност, питат се много от европейските историци? И повечето отговорят с „да“. Когато си отива от този свят обаче, Моцарт отново притежава дрехи по последна мода, гледа много животни, сред които и кон. Той е единственото оцеляло дете в семейството и съответно се грижи и получава средства от целия първи етаж на сграда в центъра на Виена, известна днес като „Фигарохаус“. Помещенията се давали под наем непрекъснато. Освен това се знае, че тялото на композитора почива в общ гроб в гробището „Сант Маркс“, без пометна плоча дори, което е аргумент за онези, които смятат, че си отишъл в недоимък. Оказва се обаче, че по онова време, високата чест да притежават собствен гроб, са имали много малко хора, най-често от благороднически или кралски произход.
Днес има оградено място и паметник на Моцарт на мястото, на което се предполага, че е положен.
Гениален от дете
Моцарт започва да свири когато е едва на 3 години. На 5 години свирел на цигулка като професионален инструменталист. Много от неговите съвременници си спомнят, че той се научил да композира музика много преди да овладее писането на думи. По-малко от година по-късно, той завършва и първите си четири произведения за клавир. Малко слел осмия си рожден ден написва и първата си симфония.
Кнедли от черен дроб със зеле
Необходими продукти:
500 г свински черен дроб
500 г бяло зеле
250 г хляб
2 яйца
500 г брашно
малко галета
50 г масло
сол
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме черния дроб на ситно и го задушаваме. Накисваме хляба в студена вода и го отцеждаме. Разбиваме яйцата, докато станат на пяна. Към тях добавяме парчетата черен дроб. Слагаме още хляба и малко брашно. Поръсваме с подправките. От тази смес замесваме тесто. И оформяме кнедли. Варим ги в подсолена вода за около 20 минути. Вадим ги, отцеждаме водата и ги овалваме в предварително препечена галета. Разтопяваме масло и поливаме отгоре. Нарязваме зелето на ситно. Задушаваме го, заедно с малко червен пипер. То е гарнитура на кнедлите.