Любимата сладка рецепта на цялото семейство
Готовите кори се нареждат, като леко се набират в намаслена тава, като се поръсват с разтопеното краве масло. Най-горната кора се наръсва обилно с мазнина. Пече се в умерена фурна до златист цвят на горната страна. След това с 2 вилици се обръща, за да се запече и от другата страна.
В отделен съд се сварява прясното мляко. След кипване се отделят 250 мл от него и се оставя да се охлади. В останалата част се слага захарта. Бърка се до разтваряне и повторно кипване. Яйцата се разбиват с охладеното мляко и се прибавят към врящото мляко на тънка струйка, като постоянно се бърка. Слага се ванилията и сместа веднага се изсипва равномерно върху изпечените кори. Баницата се запича повторно в умерена фурна до сгъстяване на млечно-яйчената смес. Готовата баница се нарязва на парчета и се поднася топла. По желание може да се поръси с пудра захар.