Традиция е да се яде с пръсти
Грузинската кухня е колкото загадъчна, толкова и позната у нас. Няма човек, който да не се сети веднага за шашлик. Този народ обича и доста вино, разказват самите грузинци. Един любимите им начини за почивка са пикниците с много месо и вино. Там се предпочита овнешкото и свинското месо. Ако се хапва пилешко например, в повечето случаи то се пържи, а не се пече. Другото характерно за кухнята на този народ е, че храната се яде с ръце. Това е и страната, в която се готви предимно с нар и орехи. Подобно и на останалите азиатски народи, хлябът в Грузия се пече в пещ, като се лепи по стените й.
Чахохбили
Необходими продукти: 600-800 г пиле 40 г краве масло 300-400 г кромид лук 3 с. л. доматено пюре или 3-4 домата 2 с. л. лимонов сок или винен оцет 1-2 скилидки чесън магданоз босилек кориандър сол смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето. Измива ме го и го подсушаваме. Пържим го в сгорещена мазнина докато стане златисто. Добавяме лука, нарязан на филийки. Слагаме капак на тигана. Задушаваме докато лука стане готов. Бланшираме доматите и ги обелваме. Нарязваме ги на едро и ги прибавяме към ястието. Добавяме пресните подправки и счукания чесън. Добавяме оцета или лимоновия сок. Готвим на тих огън около 8 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
Пчеларски чай
Необходими продукти: 600 мл силна отвара от чай 200 г пчелен мед 200 мл водка
Начин на приготвяне: Смесваме на едно място чая, меда и водката. Загряваме я докато заври. Наливаме в малки чаши.
Хачапури
Необходими продукти: 350 г брашно 150 г кисело мляко 125 г масло 10 г бакпулвер 1 яйце сол, кимион и черен пипер За плънката: 400 г кашкавал 3 яйца 150 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Замесваме тесто от брашното, киселото мляко, маслото, яйцето и подправките. Оставяме го настрана за 30 минути. Настъргваме кашкавала и смесваме с яйцата и млякото. С тестото се облепва кръгла форма, покривате се и стените. Вътре изсипваме плънката. С тестото от страните на формата се покрива плънката. Печем около 40 минути на 180 градуса.
Хинкал
Необходими продукти: За тестото: 500 г брашно 1/2 ч. л сол 1 бр. яйце За плънката: 500 г кайма 3 глави лук магданоз копър сол черен пипер 200 мл телешки бульон
Начин на приготвяне: Разтваряме солта в половин литър вода и я изсипваме в пресятото брашно. Добавяме яйцето и правим твърдо тесто. Оставяме го за 20 минути. Смесваме каймата с настъргания лук и зелените подправки. Добавяме и солта, черните пипер и бульона. Разточваме на тънка кора. С чаша правим кръгчета. В среедата се слага по малко плънка и тестото се завива като вързопче. Вари се в солена вода.
Пиле Табака
Необходими продукти: 1 малко пиле (750-800 г) 1 с.л. маргарин сол и черен пипер За маринатата: 2 с.л. заквасена сметана 3 скилидки чесън сол и черен пипер За соса Кемали: 4 зелени домата 3 скилидки чесън по 2 стръка магданоз и копър 1 ч.л. лимонов сок лют пипер и сол
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на две, по дължина и през гърдите. Начукваме го добре докато се изтъни достатъчно. Овкусява се със сол и черен пипер. Правим марината от чесъна и го добавяме при сметана. Подправяме с малко черен пипер и сол. Намазваме месото от двете страни с малко сметана и се оставя да престои. Печем на предварително загрят оребрен тиган. Притискаме го към дъното с по-малък капак. След 20 минути го обръщаме от другата страна. Доматите за соса се нарязват на едри парчета. Сваряваме ги и ги правим на пюре. Добавяме счукания чесън, копъра, магданоза и лютия пипер. Подправяме с лимоновия сок, посоляваме и разбъркваме.
Телешки език в орехов сос
Необходими продукти: 1 кг телешки език 2 глави лук 50 г масло 300 г гъби 1 ч.ч. орехови ядки 3 скилидки чесън 250 мл сметана сол, черен пипер по 1 с.л. магданоз и кориандър
Начин на приготвяне: Сваряваме езика, обелваме го и го нарязваме на кубчета. В тиган го запържваме заедно с лука. Запържваме и гъбите. Накълцваме ядките и чесъна и добавяме към тях сметаната. Подправяме със сол и пипер. Поливаме езика със соса, слагаме капак. След това поставяме във фурната, но на температура, на която сметаната да не ври.