Можете да ги комбинирате с повече от 1000 вида бира
Белгийската кухня е смес от френската и холандската. Според някои обаче спазването на правилата при приготвянето се доближава повече до немския начин на живот. В специалитетите на този народ можете да намерите много ястия с дивеч и пастети. Любимата храна на местните хора обаче са мидите. Затова и с тях има невероятно много разнообразни рецепти. Малката европейска държава е и родината на пържените картофи. Така че не се съмнявайте, че ще ви ги сервират често като гарнитура. Комбинацията от миди и чипс пък е просто запазена марка. А те отлично се връзват с всеки от повечето от 1000 вида бира.
Салата по фландърски
Необходими продукти:
500 гр. кисело мляко
2 краставици
20 майонеза
1 яйчен жълтък
1/2 вр. копър
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на колелца. Варим ги за около десет минути в подсолена вода. От жълтъка, майонезата, киселото мляко и половината копър правим сос. Подправяме със сол и черен пипер. Изцеждаме краставиците, поръсваме ги с копър, сол и черен пипер и ги заливаме със соса. Сервираме салатата докато е още топла.
Лучена супа
Начин на приготвяне:
3 глави едър лук
100 гр. масло
1/2 ч. настъргано сирене "Грюер"
1 л. пилешки бульон
4 дебели филии от франзела
0.5 л. бира
1/4 ч.л. чер пипер
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ивици. Задушаваме го в голям и дълбок тиган, в малко масло. Добавяме бульона, бирата, солта и пипера. Оставяме го да ври на слаб огън с капак поне половин час. Филиите от франзелата се поръсват със сиренето и се запичат. След това, при сервирането, във всяка купа със супа се пуска по една филия.
Миди с пържени картофи
Необходими продукти:
2 кг. миди
200 мл сухо бяло вино
2 скилидки чесън
100 гр. масло
5 с.л. ситно нарязан магданоз
Чер пипер
Сол
Майонеза
1 лимон
800 гр. картофи
Олио за пържене
Начин на приготвяне: Започваме от приготвянето на мидите. Те трябва да се измият добре. Отворените или счупените от тях се изхвърлят. Варим ги във виното докато се отварят – не повече от две –три минути. Ако някоя не се отвори, се отстранява. Вадим ги, прецеждаме виното и го оставяме да заври отново. Добавяме маслото. Връщаме мидите. Нарязваме картофите за пържене. Оставяме ги за час в купа със студена вода. След това ги слагаме на хартия, за да се отцедят. Загряваме олио до 180 градуса и изпържваме картофите за около пет минути. След това ги пържим още две, но в мазнина, загратя до 190 градуса. Оставяме ги да се отцедят и ги поръсваме със сол. Мидите се разпределят в дълбоки чинии. Поръсваме с магданоза. Слагаме и по една четвъртина лимон. Картофите сервираме в отделна чиния с купичка с майонеза.
Яйца с праз
Необходими продукти:
1 кг. праз
2 яйца
Сок от един лимон
2 с.л. зехтин
1 с.л. майонеза
1 ч.л. дижонска горчица
Няколко каперси
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и задушаваме в зехтина на слаб огън. Сваряваме твърдо яйцата. Правим канапе от праза, поръсваме отгоре с лимоновия сок, солта и пипера. Обелваме яйцата и ги намачкваме заедно с майонезата и горчицата. Добавяме каперсите, разбъркваме добре и разстиламе върху праза. Оставяме да престои на студено поне два часа.
Брюкселско зеле по фламандски
Необходими продукти:
1 кг. брюкселско зеле
125 гр. масло
1/2 ч.л. мляно индийско орехче
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Сваряваме зелето в подсолена вода, докато омекне. Изваждаме го и го оставяме да се отцеди. Загряваме маслото в тиган докато стане кафяво. След това пържим в него зелето, докато и то стане кафяво, когато стане готово го поръсваме с индийско орехче, сло и пипер.
Канелени курабийки
Необходими продукти:
200 гр. масло
450 гр. кафява захар
100 мл вода
1 яйце
2 с.л. мед
750 гр. самонабухващо брашно
1 щипка сол
2 с.л. канела
30 обелени бадеми
Мляко или яйце за намазване
Начин на приготвяне: Смесваме маслото и захарта и разбъркваме добре. Добавяме водата, яйцето и меда. Смесваме брашното със солта и канелата. Пресяваме го. Добавяме към него и маслената смес. Месим до получаването на хомогенно тесто. След това се оставя да втасва поне 5 часа. От него оформяме 30 топки. Всяка една се сплесква до 1,5 см. Нареждаме ги в тава, на чието дъно е сложена хартия за печене. Върху всяка курабийка се слага по един бадем. Намазваме ги с разбитото яйце или мляко. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.