
Чудни месни сармички




Оризът се накисва предварително за 2 часа в съд с вода. Пържолите се очукват. Заедно с бутчетата се поръсват със сух, стрит риган. Увиват се поотделно в зелеви листа. Подреждат се в тава. Полива се 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. зелева чорба и 2- 3 с.л. зехтин /олио/. Пекат се на умерена фурна 60 минути. После се махат зелевите листа. Връщат се за допичане още 10- 15 минути, колкото да хванат коричка.
Оризът се отцежда от водата. Лукът се почиства, измива и реже на дребно. В тиган се налива 2- 3 с.л. зехтин /олио/. Поръсва се щипка сол и съдът се поставя на включен котлон. Добавят се оризът и лукът. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула, за да не загори. Запържва се за 5 минути. После съдът се оттегля. Добавят се стафидите. Оризеният микс се разпределя в тавичка. В тигана се налива 1 ч.ч. вода, колкото да обере мазнината. С нея се залива оризената смес. Доливат се още 2 ч.ч. топла вода. Покрива се с пекарско фолио. Пече се на умерен огън 40 минути. После се маха фолиото и се връща във фурната за още 10 минути.

